Katedralen i Chartres - et gotisk mesterværk

UNESCO verdensarv fra 1200-tallet

Uanset fra hvilket verdenshjørne du ankommer til Chartres, så er du allerede på lang afstand klar over, hvilken bygning, der dominerer byen. Med Chartres beliggenhed på den flade Beace slette, så stikker katedralen så at sige op i horisonten allerede 25 kilometer fra byen, så når du ser kirkens silhuet i horisonten kender du retningen for din destination.

Chartres-katedralen blev påbegyndt i midten af 1100-tallet, og efter en brand i 1194 rekonstrueret i de følgende 26 år, og siden da har stået som et højdepunkt i fransk gotisk bygningsskik.

Gå en tur rundt om den imponerende bygning inden du går ind, så du får en ide om katedralens omfang. Fra de to markant forskellige klokketårne i front til de imponerende stræbepiller bag, der gennem århundrederne har støttet katedralens mur. Og turen vejen rundt giver dig også et indblik i de mange mosaikvinduer, der er i bygningen.

Indvendig mødes du af det bredeste kirkeskib i Frankrig, 4.200 m2 glasmosaik og 1.800 forskellige stenfigurer, fra Jesus på korset til bibelhistorien omsat til tableauer. Illustrationerne af Biblen går over 100 meter, og alt for at illustrere og ære historien om Jesus fra fødsel til opstandelsen.

 

En 300 meter snoet labyrint

Et kuriosum i katedralen er den næsten 300 meter lange snoede labyrint, der ligger som en smuk illustration i gulvet. Traditionen er, at de troende skulle følge labyrintens gang på knæ for at ende op inde i midten, som symboliserer universets centrum, der i Middelalderen var Jerusalem.

 

Lysshow på katedralens facade ved aftentide

Det kan anbefales at lægge vejen forbi kirken om aftenen, da facaden ofte anvendes som baggrund for imponerende lyssætninger. Her glemmer du let det religiøse islæt, når den franske historie vises i billeder og film ledsaget af musik eller blot en flot farve- og mønstersætning på facaden.

Anbefalet af Kenneth, Rejsespecialist

Af de mange oplevelser jeg har fået, må mine favoritdestinationer være Australien, New Zealand og Island. De 3 lande byder på et sammensurium af naturlige seværdigheder – alt fra høje bjerge, lange hvide sandstrande, gletsjere, aktive vulkaner, storslåede gejsere, regnskove, brusende floder til et enestående og unikt dyreliv. Det opleves bedst på en kør-selv-ferie, da man har friheden til at forfølge den ultimative rejsedrøm. Det kan være i et motorhome, på motorcykel eller i bil. Man er ikke tvunget til at tage den lige vej – men har muligheden for at tage en omvej, smutvej eller bagvej.

Kort

Vis på kort