Musée d’Orsay i Paris

Impressionisme i verdensklasse

Du skal være ualmindelig hårdhudet for ikke at holde af guldalderkunst. Impressionisternes leg med lys og farve er ligeså vedkommende i dag, som det var for godt 100 år siden, da den blev skabt af kunstnere som Monet, Van Gogh, Cézanne og mange flere. Paris har nok verdens bedste museum for impressionismen, og vil du højst se ét museum under dit ophold i Paris, så skal det alt andet lige være dette. Musée d'Orsay i Luxembourg-kvarteret ligner lidt en banegård, og det er ikke så mærkeligt. Det var nemlig en banegård i mange år, der på et hængende hår blev reddet fra nedrivning og ombygget til et smukt gallerimuseum i 1986.

Inspiration

Kunst på Musée d'Orsay i Luxembourg

Den franske stat har en fantastisk kunstsamling, og det er statens samling fra perioden 1848-1914, du ser på Musée d'Orsay i Luxembourg, Paris - et verdensklasse-museum. Dele af kunsten har den franske stat købt, men langt det meste er enten modtaget eller inddraget. Har det knebet for en kunstelsker i Paris med at betale sin skat til tiden, har staten taget kunstværker i stedet. Og kunne arvingerne efter en kendt kunstner eller en stor samler i Paris ikke betale arveafgift efter skyhøj vurdering af de efterladte værker, er staten gået ind og har taget til takke med vigtige værker i stedet.

Forbered dig på at prioritere

Resultatet er, at du nu i Musée d'Orsay i hjertet af Paris kan se en uovertruffen perlerække af hovedværker. Der er først og fremmest tale om maleri, men også om skulptur og design. Den danske impressionisme er repræsenteret ved to billeder af henholdsvis P.S. Krøyer og Hammershøi. Med mindre du har hele dagen til rådighed, kan det være nødvendigt at vælge ud, og her vil mange nok få den største oplevelse ved at se bl.a. Van Gogh oppe på den øverste etage, hvorfra der i tilgift er flot udsigt over Seinen mod Louvre, som rummer statens kunstsamling op til 1848.

Kort

Vis på kort