Hospitalsmuseet i Paris

Besøg det ældste hospitalmuseum i Frankrig

Musée de l’Assistance Publique-Hôpitaux de Paris er det ældste hospitalsmuseum i Frankrig og det museum, der har den største samling af værker, genstande og dokumenter, der fortæller hospitalslivets historie fra middelalderen til begyndelsen af det 20. århundrede. Musée de l’Assistance Publique-Hôpitaux de Paris’ samling omfatter næsten 10.000 værker, der inkluderer franske malerier, møbler fra det 17. og 18. århundrede samt en stor samling af farmaceutisk genstande og kirurgiske instrumenter.

Museets historie

Museet er grundlagt i 1934 og holder til i en del af Hotel de Miramion, som ligger i et gammelt parisisk palæ. Museet er småt og for de fleste ukendt, men hvis du er interesseret i sundhedsvæsenets historie, er det både spændende og billigt at slå et smut forbi museet på din vej gennem Paris. Det er langt fra tilfældigt, at Musée de l’Assistance Publique-Hôpitaux de Paris ligger i Hotel de Miramion.

Hotellet har fået sit navn fra Madame de Miramion, som i 1600-tallet var en betydningsfuld kvinde, hvis pengepung sponsorerede flere velgørende institutioner i Paris. I 1675 købte hun bygningen, der er bygget af den franske arkitekt François Mansart, og som oprindeligt var en privat bolig, men da Madame de Miramion overtog den, blev den omdannet til en religiøs institution for fattige piger, der manglede pleje (1675 – 1974). Senere blev den til det centrale apotek for alle hospitalerne i Paris.

Hospitalsmuseets samling

Museet er delt ind i flere afdelinger, som berører emner som sundhed, erhverv, sundhedsvæsenets sociale og religiøse historie samt de forskellige historiske perioders syn på sygdom. I 2002 blev der åbnet en have i tilknytning til museet, hvor besøgende kan se lægeplanter, der i middelalderen blev brugt til forskellige lidelser og som beroligende medicin. Museet ligger i 5. arrondissement ved seinebreden Quai de la Tournelle.

Kort

Vis på kort