Rejser til Vestirland

Oplev det storslåede Vestirland

Er du til utraditionelle rejsemål kombineret med storslået natur, er en rejse til Vestirland et rigtigt godt bud på en god ferie. Her er landskabet goldt med dramatiske klippeformationer langs kysten. Du kan besøge hyggelige byer som Galway, Cork og Sligo, der emmer af rigtig irsk stemning, smukke borge og ikke mindst Vestirlands romantiske slotte.

rejseformer

Inspiration

Vis på kort

Områder i vestirland

Galway - klanernes by

Når du rejser til Galway, møder du en by der på mange måder har bevaret det gamle Irland. Her taler befolkningen det irske sprog som hovedsprog, men alle kan sagtens kommunikere på engelsk. I Galway stortrives den traditionelle irske musik i bedste velgående.

Galway bliver også kaldt the City of the Tribes (klanernes by), og det stammer fra de oprindelige 14 familier i 1300-tallet, der alle var engelske handelsfamilier og loyale mod den engelske konge. De overtog hurtigt al magten i byen, men loyaliteten mod den engelske konge svandt ind fra omkring 1500-tallet, herefter begyndte der en livlig samhandel med Spanien.

Galway er idag en driftig by med ca. 85.000 indbyggere og dermed Vestirlands største by, og har tiltrukket en del højteknologiske virksomheder, Galway har tillige mange uddannelsesinstitutioner hvor der er omkring 19.000 studerende. Det gør byen ung og livlig om aftenen, og stemningen i de lokale irske pubber i bymidten er festlig. Mange af stederne har levende musik i weekenden. Henover sommeren er Volvo Ocean Race ofte stoppet i Galway - og alene det, er for mange en rejse værd.

Clifton og Connemara - det ægte Irland

Landskabet omkring Galway er fladt med traditionelle stensætninger mellem markerne. Jorden er ikke frodig herude i Vestirland, men gold og med et meget begrænset antal træer. Når du nu er på de kanter, så snyd dig ikke for en tur til Connemara og Clifton.

Connemara er et af de smukkeste steder i Irland, men også et af de mest golde områder. Når du rejser gennem Connemara kan du nok bedre forstå, at der en en del irske udvandrere fra dette område i Irland der foretog rejsen til USA. Her er virkelig smukt, men også meget øde. En lokal bonde, Dan O'Hara, er blevet symbolet for de Irere, der boede i Connemara tilbage i 1800 tallet. Han blev tvunget til at emigrere til USA på grund af hungersnød i Vestirland. Der er lavet et museum i Dan O'Hara's navn, der fortæller hele historien om de irske udvandrere og de kummerlige vilkår de havde dengang - både i Irland, og også da de ankom til USA.

I den lille by Clifton bør du gøre holdt, og bo på Abbeyglen Castle Hotel. Hotellet er et lille slot, der er blevet omdannet til et 4-stjerners hotel. Det ligger med en fantastisk udsigt over Connemara egnen. I Clifton kan du med fordel også købe de traditionelle tweed stoffer.

Rejser du tilbage til Galway, eller videre mod Sligo, bør turen tages ad kystvejen, så du kan opleve de traditionelle Vestirske kystområder ud til Atlanterhavet. Kylemore Abbey and Gardens er også et besøg værd. Der er et smukt beliggende kloster med en stor køkkenhave, oprindeligt med mere end 20 drivhuse, hvoraf 2 er bevaret i dag.

Der er store motorveje (mod en motorvejsafgift) mellem de fleste større byer, der gør at du fx kan køre fra Dublin til Galway i Vestirland på cirka 2 timer. For få år siden tog samme tur væsentligt længere tid, via små krogede veje gennem et utal af små byer. Det er stadig en mulighed og har bestemt sin charme. Hvis du har plads til et stop på turen vestover, så besøg det ældste kørende whiskey destilleri Locke's og museet i byen Kilbeggan, der ligger ved motorvejen mellem Dublin og Galway.

Hvis den irske venstrekørsel ikke er noget du har mod på, så har Irland også et rigtig godt udbygget net af Intercity busser mellem de fleste byer. Busserne er komfortable og moderne og kører efter en fast plan.

Sligo - Nordvestirland

Hvis du rejser nordpå mod Sligo, bør du udover Clifton også køre gennem Westport og Ballycroy National Park eller bare direkte nordpå ad landevejen. Hvis tiden tillader det, så er turen vestover langt den smukkeste og mest facinerende.

Sligo er en mindre by med ca. 19.000 indbyggere og den er omkranset af bjerge på tre af siderne. Sligo er lidt overset af turister i Irland, men området har meget at tilbyde bl.a. gode fiskevande og  gode vandremuligheder. Europas højeste havklippe, Slieve Leauge, ligger også i Sligo, og det er også her den berømte digter William Butler Yeats har hentet meget af sin inspiration.

Cork og Limerick - Det sydvestlige Irland

Cork er nok en af de vådeste områder i Vestirland og klimaet er meget omskifteligt med både sol og regn. Det skyldes primært den varme Golfstrøm, der strømmer fra Florida og rammer Vestirlands kyster. Et gammelt råd der stadigvæk er godt er, at medbringe både paraply og badebukser, når du rejser til denne smukke del af Vestirland.

Cork er den sidste by Titanic lagde til i, før skibet begav sig ud på sin skæbnesvangre rejse. I 2012 er det 100 år siden Titanic forliste i Atlanterhavet. Det markeres i Cork, såvel som mange andre steder i verden. Der er en vandretur rundt om i Cork, der hedder The Titanic Trail, som vi vil anbefale at prøve.

Ca. otte km udenfor Cork, ligger Blarney, en mindre landsby med den lille borg, The Blarney Castle. som du burde besøge. En af de mere muntre indslag, er kyssestenen, hvor du skal lægge dig på ryggen og kysse stenen, og du vil efter sagnet blive beriget med en stor veltalenhed.

Limerick er den 3. største by i Irland og ligger i Irlands Midtvest region. Gennem byen strømmer Shannon floden.

 

Transport i Vestirland - kom nemt fra A til B

Ingen rejse til Irland uden et besøg i Dublin eller Belfast, men Irland er så meget mere end det. Irland har gennem det økonomiske opsving fra midten af halvfemserne til omkring 2007 moderniseret og forbedret infrastrukturen markant. Derfor er det både en stor fornøjelse og rimeligt uproblematisk at leje en bil og opleve Vestirland på egen hånd.

Irland er flad som en pandekage og omkranset af bjerge og dramatiske klippeformationer ved kysterne. Irlands bjerge er ikke specielt høje, højeste punkt er ca 900 meter højt, men grønne og frodige. Derfor er Irland et godt land, hvis du vil kombinere kør-selv-ferien med nogle dage på cykel.

Kontakt