Musée Nissim de Camondo i Paris

Et palæ med en tragisk historie

Musée Nissim de Camondo er en af de mere ukendte seværdigheder i Paris og et spændende indblik i en families tragiske historie. Museet har en af de fineste samlinger af kunst og artefakter fra den sene periode af Louis XV’s regeringstid, men et besøg her byder på meget mere end det. Du får nemlig samtidig et indblik i en ekstremt velhavende aristokratisk families liv og grufulde skæbne.

Historien om Moïse de Camondo

Når du træder ind i Musée Nissim de Camondo, træder du ind i en velbevaret tidskapsel. Efter at have tjent en formue i slutningen af det 19. århundrede, byggede forretningsmanden Moïse de Camondo, der først og fremmest var en passioneret samler, i 1911 det smukke palæ i udkanten af Parc Monceau i Paris’ 8. arrondissement. Hele palæet blev møbleret og indrettet med hans samling af overdådige møbler, kunsthåndværk, gobeliner, porcelæn og sølvtøj fra det 18. århundrede. Moïse de Camondo havde to børn; sønnen Nissim de Camondo og datteren Béatrice de Camondo, senere gift Béatrice Reinach. Som den eneste søn skulle Nissim overtage familiens ejendom og formue, men da Første Verdenskrig brød ud, meldte Nissim sig til den franske hær som pilot. I 1917 blev han dræbt, og han ligger i dag begravet på Montmartres kirkegård.

I 1935 døde Moïse de Camondo, men inden da havde han testamentet både palæ og samling til den franske stat under den forudsætning, at bygningen skulle omdannes til et museum under sin afdøde søns navn. Det skulle dog senere vise sig, at den gavmilde familie blev forrådt af det land, de havde betroet deres dyrebare samling. Hvordan, skal ikke afsløres her. Det må du selv finde ud af, når du besøger museet.

Et autentisk indblik i en forældet tid på Musée Nissim de Camondo

Da Moïse de Camondo forærede både palæ og samling væk, var betingelsen, at intet måtte ændres. Absolut intet. Derfor vil du under et besøg have det som om, at familien de Camondo netop har forladt rummene. Highlights på turen inkluderer det enorme køkken og gigantiske badeværelse, der i forhold til den tid, de er bygget i, er uhørt store. Er du vild med at besøge historiske huse, er Musée Nissim de Camondo et ’must’.

Gratis audio guide på Musée Nissim de Camondo

Som fortalt er Musée Nissim de Camondo også en fortælling om en familie. Med i entreen følger en gratis audio guide, som er ganske velinformerende. Den bør du ikke springe over. Museet er en gemt skat i Paris. Det betyder, at det ikke er overbesøgt af turister. De nærmeste metrostationer er Monceau og Villiers. Husk at besøge Parc Monceau, når du er i området. 

Kort

Vis på kort