Porto - portvinens hjemby

Dyk ned i historien bag den velsmagende drik

Portvin – eller Vinho do Porto – som den smagfulde vin hedder på portugisisk – har sin oprindelse i den nordlige by Porto. Portvinen fremstilles af druer fra et af verdens ældste vinområder, der findes på bjergsiderne i Douro-dalen, der har sit navn fra Douro-floden, der har sit udspring i det nordlige Spanien og løber på tværs af den nordlige del af den iberiske halvø til udmundingen i Porto. Netop Porto har spillet en nøglerolle i tilblivelsen af portvinen og dens historie som primære eksportvare fra Portugal. Hvis du vil have det ultimative indblik i portvinens smage, fremstilling og historie er Porto et uundgåeligt stop, når kør-selv-ferien går til det nordlige Portugal.

Inspiration

Berømte portvinshuse på rad og række

Når bilferien eller rundrejsen går til Porto, skal du selvfølgelig besøge et eller flere af byens berømte portvinshuse. De fleste ligger i området Cais de Gaia, der flugter med Douro-flodens venstre bred, og spiller en nøglerolle i portvinens historie. Det var nemlig her, at de karakteristiske træbåde, barcos rabelos, lagde til, når de enorme tønder med portvin skulle læsses af og lagres i portvinshusenes kældre. Det var også herfra, at eksporten af den portugisiske vin tog sin begyndelse.

Cais de Gaia byder på charmerende restauranter, livlige barer og en unik udsigt over den gamle bydel. Portvinshusene ligger som perler på en snor og det er et absolut must at tage sig tid til at udforske området. Det er en spændende oplevelse at gå rundt i de sødt duftende vinkældre, hvor du kan se, hvordan den ædle drik bliver produceret. Nok så vigtigt er, at du får du rig lejlighed til at smage på de verdensberømte portvine som Sandeman, Cálem, Ferreira, Cockburn og Ramos Pinto. Efter smagningen kan du tage en sejltur med én af de spinkle barcos rabelos-både og opleve Porto på ægte portvinsmanér.

Kort

Vis på kort