Camino de Santiago eller bare Jakobsvejen

En muslingeskal viser vej

Pilgrimsvandringer på Caminoen til Santiago de Compostela har været et valfartssted siden Middelalderen, hvor tusinder hvert år har begivet sig ud på vandring. Ifølge legenden var det apostlen Sankt Jakob, der spredte budskabet om kristendommen på den iberiske halvø, og da hans grav på besynderlig vis blev genfundet, hvo katedralen står i dag, lod kong Alfonso II af Asturien et kapel bygge på stedet, og i 829 blev dette efterfulgt af den første kirke. Historien fortæller tillige, at Kong Alfonso var den første, der drog på pilgrimsrejse hertil, og siden har tusinder fulgt i hans fodspor hver år.

Caminoen eller Jakobsvejen som den også kaldes er et vidt forgrenet net af pilgrimsruter, hvoraf en del starter og ligger i det sydlige Frankrig, men hovedparten ligger i det nordlige Spanien. Vælger vandrere turen med udgangspunkt i det sydlige Frankrig, så er ruten omkring 800 km, men i dag begynder en del vandrere turen i Spanien, og slipper således for strabadserne over Pyrenæerne.

Det officielle symbol på Caminoen er en muslingeskal, og den kan genfindes på mange af de skilte, der viser vej på pilgrimsruten. Muslingeskallen går igen fra historien om Jakob og hans død, hvor hans lig blev bragt til Galicien. I en lang periode var det almindeligt, efter besøget i katedralen i Santiago de Compostela, at fortsætte til Verdens ende ved Finistre, hvor det smudsige pilgrimstøj blev brændt inden man som bevis på sin fornyelse iførte sig nyt og rent tøj – og fandt en muslingeskal på stranden, som blev bragt med hjem som symbol på turen.

I dag hvor verden er mere prosaisk kan vandrere på Caminoen erhverve sig muslingeskaller på stort set hele vejen mod en kontakt betaling.

Kort

Vis på kort