Rejser til Palma de Mallorca

Palma de Mallorca – storbyens lyksaligheder

Katedralen knejser over Palma de Mallorca. Under kirken myldrer det med liv i labyrintiske gader. Turister og jetsets søger sammen og bliver set i skyggen under torvecaféernes parasoller. Mallorcinere tager en pause under boulevardernes platantræer og i storbyens oaser. Når du rejser til Mallorca, må du ikke snyde dig selv for et besøg i Mallorcas smukke gamle hovedstad, Palma, med direkte udsigt over Middelhavet.

rejseformer

Inspiration

Vis på kort

La Seu – en hyldest til himlen

La Seu, katedralen i Palma de Mallorca, blev rejst af den kristne kong Jaume 1., da han havde sendt Mallorcas mauriske besættere på porten i 1229. Når du rejser til Palma de Mallorca kan du gå indenfor og lad roen falde over dig i det vældige kirkerum, som kunstneren og arkitekten Gaudí for 100 år siden sendte på himmelflugt ved at forenkle indretningen.

Sæt dig på kirkebænken og sol dig i det mangefarvede lys fra kirkens kolossale glasmosaikker. Mediter en stund over den moderne baldakin over altret – den er også Gaudís værk. Og lad dig forundre eller provokere af Miquel Barceló, en af vor tids største kunstnere, der har leget med legenden om de fem brød og to fisk, som Jesus bespiste 5000 israelitter med i ørkenen, og dermed skabt et moderne kæmpekunstværk, der vil holde diskussionen om både kirke og kunst levende længe.

Sa Calatrava – labyrinten i Palma de Mallorca

Når du rejser til Palma de Mallorca er det en stor oplevelse at gå en tur i Sa Calatrava-kvarteret bag katedralen i byens allerældste indre, hvor gadernes forløb danner smalle labyrinter, som kun de lokale vover sig ind i med bil. Far vild herinde og følg kampen, når et par drenge spiller fodbold på en miniatureplads, hvor solen lige netop kan nå ned og lege med.

Herinde finder du også Banys Arabs, de arabiske bade, og Almudaina-buen, et par af de ganske få ruiner og rester efter maurerne, som holdt Mallorca besat i 400 år fra 800-tallet. Og herinde finder du også Palmas flotteste patioer, de smukke og frodige gårdrum, hvor lyset vælder direkte ned fra himlen og skaber åbne kig ind til privatlivet bag middelalderbyens ellers så lukkede facader.

Oaser i Palma de Mallorca

Både små og lange ben kan blive trætte på storbyens asfalt i Palma de Mallorca. Men heldigvis har Palmas parker og boulevarder masser af hvile- og legepladser for børn og voksne. Bænkene på La Rambla, den brede boulevard i centrum af Palma de Mallorca, står bekvemt, hvis du vil betragte dem, der promenerer under platanerne.

Parc de la Mar er det store åbne mødested for unge, der holder heden ud, mens vandets plasken frisker op og køler ned. S'Hort del Rey er en kongens have i miniature. I den ene ende finpudser mallorcinske skateboardekvilibrister formen; i den anden klatrer børn rundt på legestativer, mens de voksne holder hinanden opdateret med de seneste nyheder. Det nye springvand, der står direkte op fra fliserne i parken ved jernbanestationen, er et herligt sted for børn, der godt må blive våde. Og blomsterhaven ved det gamle Misericórdia-kloster er et fredfyldt sted at hvile benene, når du rejser til Palma de Mallorca.

De små landsbyer i Palma de Mallorca

Rigninger rasler, og master knager fra tusinde sejlskibe i marinaen, men lydene når næsten ikke op i Es Jonquet-kvarteret lige ovenfor. Kvarteret er en gammel fiskerby, næsten i centrum af Palma de Mallorca, men mentalt er der milevidt mellem de dyre både i havnen og de nøjsomme landsbyhuse, der kravler op ad skråningen, forbundet af trappegader og stier. Her møder du sladrende koner, der hænger vasketøj op direkte ud mod gaden, herreløse hunde, som lever af det, mennesker smider væk, børn der lever og leger i deres egne stille hjørner, og gamle mænd på vej hen til caféen.

Nærmeste nabo er Santa Catalina-kvarteret, hvor husene langsomt skifter hænder fra arbejdere til bohemer, der trækker gode restauranter og butikker med. Og i kvarterets berømte markedshal mødes de alle, bohemer, kokke og husmødre, for at handle i denne inspirerende del af Palma de Mallorca.

På shopping i centrum af Palma de Mallorca

En musikant spiller op på Plaça Major, Palmas kæmpestore dagligstue i midten af byens gågader. Giv ham en mønt, hvis du synes, han fortjener den, eller gem den til en kop kaffe på en af torvets udendørscaféer. Og er du til seriøs shopping er du kommet til det rigtige sted, når du rejser til Palma de Mallorca.

I Palmas gågader, Sant Miquel, Jaume II, og Sant Bartolomé, får du drømmen opfyldt, hvis den handler om at shoppe igennem i mode og sko, mærkevarer og unika. Har du brug for en pause, står caféer og barer klar med stol og bord og skygge under parasollen, inden næste omgang. Og skulle du få for meget af vinduesshopping, så læg nakken langt tilbage og se de yndefulde Modernistà-bygninger i centrum, bygget for hundrede år siden, da der opstod en særlig catalansk variant af jugend.

Oplevelse uden for Palma de Mallorca

Skynd dig langsomt til Sóller

En anderledes oplevelse og en tur ud af storbyen får du på en togtur til Sóller, en rejse på 27 km, som varer næsten en time. Rejsen begynder på Ferrocaril de Sóllers helt egen banegård, et klenodie fra 1912. Toget er næsten lige så gammelt, og forekommer pladserne på de hårde træsæder umagelig, kan du stille dig ud på den åbne platform med svungne smedejernsgelændere - med den fart er der ingen risiko for at falde af.

Turen fører op over Tramuntana-bjergene, gennem tunneler og over broer, og når den sidste stigning er passeret, og Sóllerdalen åbner sig med duften fra millioner af lysende gule citroner og orange appelsiner, glemmer du alt om togets stive komfort. Smag på frugten – som en kraftig juice på Sóllers hyggelige torv, som hjemmelavet is i boden ved siden af, eller køb en pose fuld af fristende frugter i Sóllers fine gamle torvehal.

Kontakt