Rejser til Pretoria

Pretoria - den gamle hvide højborg

Pretoria var tidligere en tom og kedelig by. Under apartheid var det det eneste byområde i Sydafrika med hvidt befolkningsflertal. I dag er Pretoria en multikulturel by med voldsom tilflytning, både af sorte, der ikke måtte komme der tidligere, og internationale diplomater. Det har skabt liv og glæde. De 70.000 jacarandaer, der kanter gaderne, står næsten endnu smukkere end tidligere, når de tusindvis af lilla blomster springer ud hvert forår i oktober.

rejseformer

Inspiration

Vis på kort

Tshwane er navnet på byområdet

Mens byen stadig hedder Pretoria, har kommunen og byområdet skiftet navn til Tshwane. Navnet menes at stamme fra en høvding, der boede i området, før de hvide kom. Mange politikere hævder, at tshwane betyder ”vi er én” – et symbol på det nye, multikulturelle og demokratiske Sydafrika. Området består af 13 byer med i alt ca. 2,2 millioner indbyggere. Pretoria har i øvrigt navn efter en af boernes og afrikaanernes stolte ledere, Andries Pretorius.

 

Hovedstaden

Pretoria/ Tshwane er Sydafrikas hovedstad. Regeringen holder til i Union Buildings, der troner på en bakketop nordøst for centrum. Men der er regeringskontorer overalt, og med de mange ambassader er Pretoria i dag en international by med fine forlystelseskvarterer, indbydende hoteller og gode restauranter. En by, der virkelig har oppet sig.

 

Pretoria Centrum

Pretorias centrum er et stort skakbræt. Gaderne ligger vinkelret på hinanden. Det er nemt at finde rundt, men lidt sværere at finde en P-plads. Kig efter et af de store P-huse og lad bilen stå. Udgangspunkt for en spadseretur kan passende være Church Square, hvor boerne mødtes og deres gamle parlament lå. Her er også justitspaladset, hvor Nelson Mandela og hans kammerater blev idømt fængsel på livstid. Lidt længere henne af Church Street ligger huset til den kendte præsident for Transvaal, Paul Kruger, manden der har givet navn til Kruger National Park.

Mod nord ligger Sydafrikas største zoologiske have, men det er tidsspilde at se dyr bag lås og slå, hvis du alligevel skal på safari. Dyrene gør sig bedre i det fri. Lige syd for Church Square finder du politimuseet med minder fra apartheid-tiden. Endnu længere mod syd, på Potgieter ved indkørslen til byen, ligger Centralfængslet, hvor dødsdømte modstandere af apartheid blev hængt. En del af fængslet er nu museum.

 

Hatfield og Brooklyn

Charmerende bydel med sydeuropæisk atmosfære og stribevis af skønne gæstehuse og restauranter. Gå efter Fourth Street, hvor der såvel er mozambiquanske fiskerestauranter med krydrede peri-peri retter, udendørs pubber og trendy musiksteder. Her kan du sagtens få et par aftener eller nætter til at gå. Områderne øst for centrum er velforsynet med både sikkerhedsvagter og P-muligheder. Sammen med enkelte bedre restauranter inde i byen er det her, du skal ud for at more dig og spise godt.

 

Voortrekker monument

Det troner på en bakketop uden for byen. En kæmpestor klods, voortrekkernes mindemærke om storhed og sejre. Boernes og afrikaanernes nationalmonument. Reliefferne viser kampen mod naturen og mod de sorte, især zuluerne. Slaget ved Blood River i 1838 er hugget ud i marmor. Ved siden af ligger der et lille museum om voortrekkerne, deres udstyr og levevis.

 

Kør videre fra Pretoria

Billeje i Johannesburg

Sammen med vores samarbejdspartnere giver vi dig den bedst mulige billeje på din Sydafrika rejse. Du kan let og overskueligt bestille billeje i Johannesburg, når du lander med fly der og skal videre til Pretoria.

Østpå til Kruger

Hovedvej N4 fører direkte til den sydligste del af Kruger National Park. Undervejs passeres drypstenshulerne Sudwala Caves kort før Nelspruit. Du kan sigte mod de sydligste indgange til Kruger (Malelane, Crocodile Bridge) eller dreje mod nord, ad en af de mange små veje, der går gennem skove og lækre frugtplantager op til det centrale Kruger. Kig efter skilte til indgangene Numbi, Phabeni eller Kruger Gate.

Nordpå gennem Limpopo

Hovedvej N1 går direkte mod nord til Zimbabwe, Zambia og resten af Afrika. Det første stykke går gennem provinsen Limpopo med bl.a. naturområdet Waterberg og de varme kilder ved Bela Bela. Den nemmeste vej til den nordlige del af Kruger følger også N1 et stykke af vejen. Drej til højre i Makhado. N1 er også nemmeste vej til den midterste del af Kruger og Balule. Her skal du dreje fra i Polokwane og igen i Mica. Mod nordvest går N4 til Pilanesberg og Sun City og Madikwe Game Reserve ved grænsen til Botswana.

Sydpå til Johannesburg

N1 og R301 ta'r dig til Johannesburg. R301 passerer undervejs den store internationale lufthavn, OR Tambo.

Rovos Rail - togtur ud over det sædvanlige

Capital Park, Pretoria er Rovo´s Rail private station og udgangspunkt for mange togture i Sydafrika. Stationen blev oprindeligt brugt som vedligeholdelsesværksted for Sydafrikas statsbaner, men er siden blevet totalt ombygget i 1999 af Rovos Rail. Området er blevet udviklet og danner nu en smuk og perfekt base for et af verdens bedste togselskaber.

Kontakt