UNESCO landsbyen Holasovice

Barok mønster-landsby

Historien til landsbyen Holasovice går tilbage til 1300-tallet, men har flere gange været nærmest forladt. Under pesten 1520-1525 var der kun to beboere tilbage, og efter 2. verdenskrig blev landsbyen helt forladt som følge af at de tyske indbyggere blev udvist fra landet. Byen begyndte at forfalde, indtil at nogle lokale tjekkere begyndte at flytte til byen og gøre den beboelig. Byen undergik en kæmpe restaurering i 1990 og tiltrak endnu flere.

Den bøhmiske landsby består af 23 murstensgårde, smedje og mere end 100 bygninger. Alle huse har en gavlende med stukdekorationer, der vender mod det grønne område i landsbyen. Dette grønne område har sit eget kapel og en fiskedam.

De fleste af husene er privatejede, men UNESCO har i samarbejde med de lokale myndigheder sikret, at de fleste huse, design og indretning forbliver intakt.

Landsbyens udformning og barok-arkitektur er typisk for en Bøhmisk landsby, og er på denne baggrund optaget på UNESCOs verdensarvliste. Besøg gård nummer 6 som er åbent og som giver et indblik i livet i landsbyen. Der er også en lille cafe i landsbyen.

Holašovice Historical Village ligger 17 km vest for České Budějovice og 24 km nord for Český Krumlov.

Kort

Vis på kort