Grænsemuseer i Harzen

Da Tyskland var delt i øst og vest

Selvom det er de færreste, der stadig forbinder Tyskland med jerntæppet i dag, og slet ikke Harzen, så er det ikke til at komme udenom på jeres kør-selv-ferie i MIdttyskland. En stor del af den tyske region var indlemmet i det tidligere DDR, og den dag i dag er der stadig spor efter de lukkede grænser. Tag en dag eller to ud af kalenderen, måske i forbindelse med jeres besøg i Wenigerode eller Goslar, og besøg nogle af de spændende museer, der fortæller om denne vigtige del af europæisk historie. 

En ring af erindring

Grenzmuseum Sorge er et frilands-grænsemuseum ved den tidligere Øst- og Vesttyske grænse. Her kan du bl.a. se det oprindelige pigtrådshegn, der skilte de to landsdele, et vagttårn og ”dødsstriben” hvor der dengang lå miner. Midt i hele dette autentiske byggeri ligger et kunstværk lavet af træ fra skoven omkring frilandsmuseet. Værket er en ring - ”en ring af erindring” - der skal hjælpe os med at huske, hvilke forfærdelige hændelser, der fandt sted ved grænsen. Grænsemuseet er alt i alt et spændende indblik i, hvordan man delte Tyskland i to, og hvad man gjorde for at holde landet adskilt.

Tag på rundvisning i det gamle grænseland

Grenzlandmuseum Bad Sascha I Tettenborn nær Bad Sachsa var engang et lukket land. I dag er der et spændende museum i Tettenborn, der bl.a. fortæller dig om livet ved grænsen, hvordan man sikrede den, og de krænkelser der blev begået. Museet ligger kun få hundrede meter fra den gamle grænse, og det blev åbnet i 1992 - præcis 3 år efter murens fald. Til ensemblet af grænsemuseet tilhører ved siden af ​​toldbygningen, “Mühlenturm” (det tidligere vagttårn, oprindelig et mølletårn), fortoldningsbygningen, garagen af toldkontrollen, den 6 km lange “Grenzlandweg” (da. grænselandsti), informationscentret og uddannelsescentret. Talrige specielle udstillinger beriger tilbuddet, ligesom man kan komme på en guidet rundvisning.

Kort

Vis på kort