Highway 1 i Californien

Det skal du opleve på en af verdens smukkeste kystveje

Få steder i verden finder I en kyststrækning så betagende som langs Stillehavskysten i Californien. Highway 1 slænger sig på kanten af den rå klippekyst som en kælen kat og serpentinersving klatrer op ad bjergsiderne. Imponerende broer knejser over dybe dale og byder på endnu mere imponerende panoramaer over Stillehavet. Kystens uberørte natur, der vrimler med oddere, hvaler og de mere ubehjælpelige søelefanter, kontrasterer mod småbyernes omfavnende og varme californiske stemning. Brug mindst to dage på at cruise ned ad Highway 1 for at få den fulde oplevelse af dette magiske område.

Inspiration

Fra San Francisco til stjernernes Los Angeles

Strækningen mellem San Francisco og Los Angeles er den mest berømte og ikke mindst spektakulære del af Highway 1. Kysten træder for alvor i karakter, og hvert sving og hver by er en ny oplevelse. Besøg fx Monterey, der i sin tid var en livlig fiskerby, hvor de rustikke, gamle konservesfabrikker er forvandlet til fine butikker og fancy restauranter eller Carmel-by-the-Sea, der er en idyllisk lille tidslomme.

Bemærk, Highway 1 er p.t. lukket for gennemkørsel på en kortere strækning grundet jordskred. Det betyder, at I kan køre fra fx Monterey ned ad Highway 1 gennem Big Sur og fortsætte endnu ca. 30 km til omkring John Little State Natural Reserve, hvor I skal vende om og køre nord på igen.  I alt ca, 75 km fra Monterey. 
Kommer I sydfra kan I køre op til indgangen ved Limekiln State Park og vende rundt der. (Ca. 60 km fra San Simeon). Det var forventet at det store skred (Paul’s slide) var blevet udbedret i slutningen af dette forår, men nu forlyder det, at det nok først bliver en gang sidst på sommeren.  
Ønsker I at køre turen ad Highway 1 fra Monterey til Cambria/San Simeon (eller modsat), vil det betyde at I skal retur til henholdsvis Hwy 68 og Hwy 46 og benytte Hwy 101 derimellem.

Hippiedrømme i Big Sur

Langs den 145 km lange forrevne kyststrækning syd for Carmel kendt som Big Sur lever den californiske hippie-drøm i bedste velgående. Den afslappede sjæl, der præger området, står i kontrast til det kraftfulde Stillehav og det dramatiske landskab. Nogle af Highway 1's smukkeste oplevelser venter jer her, som køreturen over den ikoniske Bixby Creek Bridge, udsigten fra "Million Dollar View" ved Ragged Point og de mange fantastiske vandreruter i Pfeiffer Big Sur State Park.

Drømmepalæer, dansk folkedans og mondæn badeby

Blandt Highway 1's kuriositeter finder I det overdådige Hearst Castle. Avismillionæren William R. Hearsts drømmepalæ fra 20’erne vækker genklang med sin "gamle Grækenland"-pastiche, men virker dog noget ude af takt med den afslappede californiske folkesjæl. Tager I en afstikker til Solvang, venter der derimod et karikeret, men underholdende møde med dansk kultur. Mere eksotisk tager det sig ud i spansk-inspirerede Santa Barbara, der inviterer mere til solbadning end dansk folkedans. Og snyd ikke jer selv for at forkæle ganen med californisk vin og lokale specialiteter på charmerende vingårde. Highway 1 er en køretur for alle

Kort

Vis på kort