Første gang i autocamper - 10 tips og tricks til begyndere

Alt hvad du skal vide om at leje en autocamper for første gang

At rejse og holder ferie i en autocamper er noget af det bedste du kan byde dig selv og familien, specielt hvis i har interesse for udeliv og store naturoplevelser. Glem alt om fugtige soveposer, slatne telte og simple måltider på gasblus. I en autocamper kan du nyde livet uden at gå synderligt på kompromis med komforten. Vi har samlet en række gode råd og tips til dig der skal leje en autocamper for første gang. Husk, det gælder om at være godt klædt på.

10 tips og tricks til dig der skal på kør-selv-ferie i autocamper for første gang

1. Valg af rejsemål

Der er stort set ingen lande i Europa hvor man ikke kan tage på kør-selv-ferie i autocamper. Først og fremmest er det vores nabolande Tyskland, Sverige og Norge, der er meget populære, men fælles for alle rejsemål i autocamper er naturoplevelserne og muligheden for selv at bestemme rejserute og tempo og alt det der skal ses og opleves undervejs.

Nogle bruger autocamperferie til at køre rigtig langt, og se nye egne hver eneste dag mens andre foretrækker at køre frem til et område eller en region og holde sig til små dagsture. Rejsen frem til autocamper-afhentningen kan også have betydning for valget af rejsemål. Vil du f.eks. køre i egen bil og medbringe en masse udstyr til ferien, så giver det mening at vælge et land i overkommelig afstand fra Danmark. Derimod er autocamperferie i Island eller på de Britiske øer er en anden sag, hvor de fleste vælge at flyve - ligesom det er tilfældet med sydeuropæiske lande som Spanien, Portugal og til dels Italien. Vær i øvrigt opmærksom på om der er fri antal km med i lejen eller om der kan købes "kilometer-pakker" eller om der afregnes pr. km.

2. Valg af autocamper og krav til kørekort

Når du lejer en autocamper, skal du altid sikre dig at du overhovedet må køre den! De fleste danskere har et kategori B-kørekort, dvs. det er tilladt at føre et køretøj med en totalvægt på 3,5 tons. Heldigvis er langt de fleste autocampere på det europæiske marked tilpasset efter denne vægtgrænse og kun sjældent ser vi udlejningscampere som kræver andre typer af kørekort.

Generelt er autocampere i Europa mindre og mere kompakte end hvad man oplever i USA og Canada - til gengæld byder de Europæiske modeller på smartere løsninger og et mere minimalistisk design. Autocampere i Europa kan generelt inddeles i 5 kategorier: Små vans, campervans, alkove, delintegreret og fuldintegreret. Det kan lyde som volapyk, men vi har lavet en god oversigt, så du kan vælge den helt rigtige autocamper til ferien - for det er ikke helt lige meget hvilken model du vælger, da det har betydning for pladsen ombord når i skal spise og sove samt hvor meget grej i kan slæbe med på ferien.

3. Hvor lang tid?

Førstegangs-lejere af autocamper tager typisk afsted i 1-2 uger når det gælder kør-selv-ferie i Europa. Anderledes forholder det sig med de oversøiske rejsemål, hvor en autocamper-ferie nemt kan vare 3-4 uger - evt. i kombination med et storbyophold. Overvejer du en rundtur i Sydsverige eller det allersydligste Norge, så er en enkelt uge fint til at opleve de mest populære seværdigheder. 1 uge er også fint til Nordtyskland. Skal du derimod længere mod nord, dvs. op til Bergen, Trondheim og måske endda videre til smukke Lofoten, så skal du leje en autocamper i 2 uger.

En kvalitetsrejse med autocamper ned gennem Europa bør også vare minimum 10-14 dage, under forudsætning af at du afhenter autocamperen i Nordtyskland og kører sydpå til lande som Frankrig, Schweiz, Østrig, Kroatien, Slovenien og Norditalien. Skal du endnu længere væk, f.eks. Spanien, Portugal og Syditalien, så kan det betale sig at flyve og derefter køre rundt i et par uger. Insisterer du på at køre hele vejen, så anbefaler vi 3 uger for at få det hele med. Det gælder også den meget populære og autocamper-venlige kør-selv-rute til Nordkap.

Langtidsleje er også muligt, f.eks. hvis du vil på den helt store Europa-rundtur over rigtig mange uger og måneder. Den type ferie kan med fordel foretages i september og oktober.

4. Sæt dig ind hvordan autocamperen virker inden afhentning

Noget af det bedste du kan gøre inden afhentning, er at sætte dig ind i hvordan en autocamper virker. Det er nemt nok at køre selve autocamperen, men der er en masse praktiske detaljer forbundet med at bo i sådan en kasse. Sæt tid af til research hjemmefra, se YouTube videoer og søg information hos udlejer og naturligvis FDM travel. Mange udlejningsselskaber har lavet detaljerede instruktionsvideoer, der gennemgår alle funktioner.

De vigtigste ting du skal vide lidt om, er påfyldning af vandtank og hvordan du tømmer spildevandet af vognen. Derudover bør du sætte dig ind i hvordan gassystemet virker og hvad du skal gøre hvis du skal udskifte en flaske eller påfylde gas undervejs. Derudover skal du vide en smule om autocamperens strøm-system, så du ikke bare bruger løs af strømmen så længe du ikke er tilsluttet 230V på en campingplads (kan anbefales). Sidst men ikke mindst, skal toilettet tømmes - hvilket kan være en stor barriere for mange der ikke har prøvet at køre i autocamper. Men ærlig talt, det er meget nemt og slet ikke så ulækkert som man forestiller sig. Jo bedre forberedt, jo mere behagelig vil din kør-selv-ferie i autocamper blive.

5. Overnatning før afhentning og efter aflevering

Som førstegangslejer af autocamper anbefaler vi ikke at du afhenter køretøjet straks efter en lang flyvetur eller mange timer i egen bil. Selve afhentningen og den tilhørende instruktion kan sagtens tage nogle timer (der kan også være ventetid i højsæsonen) og derefter tager det også tid at "flytte ind", proviantere i et supermarked og finde ud af byområder og hen til feriens første campingplads osv.

Vi anbefaler en rolig start på autocamperferien ved at tage en eller to overnatninger på hotel inden afhentning. På den måde undgår du stress og jag - det gælder i særdeleshed når hele familien er med på rejsen. Det samme gør sig gældende ved returnering, hvor du bør afslutte ferien med nogle afslappende nætter på hotel og opleve den (stor)by hvor rejsen slutter. Ved at bestille både hotel og autocamperleje i samme booking, er du i øvrigt dækket af pakkerejseloven.

6. Vær opmærksom på hvad der følger med i lejen

Tilbehør er sjældent inkluderet når du lejer en autocamper. Grunden er, at mange vælger at medbringe deres eget grej, specielt hvis man kører i egen bil frem til afhentning, f.eks. i Tyskland, Sverige og Norge. Omvendt er det svært at medbringe en masse udstyr når man skal flyve til rejsemålet, derfor kan du tilvælge udstyr og "pakker" som en del af lejen.

Udstyr der kan bestilles ifm. lejemålet: Sengesæt med dyner, puder og lagner / køkkenpakke bestående af service, glas, krus, gryder, pander osv. / stole og borde til udebrug / grill og kølebokse / booster-sæder til børn / cykelstativ m.m. Udvalget af tilgængeligt udstyr varierer meget fra sted til sted, det samme gør prisen. Alternativt kan man efter afhentning af autocamperen køre i et lokalt byggemarked eller lign., og i stedet købe diverse udstyr. På den måde kan du tage det hele med hjem efter endt ferie.

I øvrigt, vi får ofte henvendelser om at der mangler en kaffemaskine i autocamperen! En kaffemaskine er IKKE standardudstyr og kan sjældent lejes - der må du selv medbringe, købe eller benytte dig af autocamperens gaskogeblus. Priser på leje af tilbehør oplyses altid når du bestiller en autocamper, hvad enten det er online eller hos en rejsekonsulent.

7. Lav en foreløbig ruteplan

Kør-selv-ferie i autocamper handler om frihed og muligheden for selv at bestemme rejserute og tempo. Er vejrudsigten dårlig dér hvor du er, så starter du bare motoren og kører mod varmere vinde. Alligevel er det en fordel at have en overordnet rejseplan hjemmefra, så du i store træk kan planlægge hvad du vil se undervejs. Det gælder også for de steder hvor du vil overnatte, hvor der i højsæsonen kan være rift om de bedste pladser - og her tænker vi ikke kun på campingpladser, men også de såkaldte stellplatze, hvor man for mindre beløb kan parkere og overnatte på alternative steder.

En anden god grund til at lave en ruteplan er, at du kan holde styr på dine kørte km - for det er ingen hemmelighed, at du ikke kan køre ligeså hurtigt som i almindelig bil - og det er heller ikke meningen. At holde ferie i en autocamper skal ikke være stressende, derfor skal du som udgangspunkt regne med 15% længere køretid på motorveje ift. hvad din GPS eller din kort-app udregner. Skal du køre på lokale lande- og bjergveje, så skal du lægge op mod 25% mere tid til - men bare rolig - det er tid der er godt givet ud, da du vil opleve meget mere undervejs og tage de fornødne (kaffe)pauser. 

8. Sæt dit ind i overnatningmulighederne hjemmefra

Traditionelt er campingpladser det mest naturlige valg for autocampere, men i Europa er "Stellplatze" efterhånden blevet en naturlig del af rejsen med autocamper, da man kan spare lidt penge og samtidig parkere og overnatte på ganske unikke steder, f.eks. i naturen, i byer, langs floder og søer og endda på vingårde, destillerier og golfbaner. Læs mere om Stellplatz.

Som førstegangslejer af autocamper kan det være grænseoverskridende at parkere udenfor campingspladsernes trygge rammer, men det er en god mulighed, specielt til dage hvor man planlægger at køre over længere afstande og bare vil hurtigt videre eller hvis man er ægte livsnyder og kun vil overnatte på unikke steder med flotte udsigter og hvor mad og vin er i højsædet.

Campingpladserne er dog stadig det sikre valg, specielt hvid der er børn med på ferien. Det er en rigtig god idé at reservere campingplads hjemmefra eller undervejs, hvis i vil rejse i højsæsonen og benytte jer af de største og bedste "resort-campingpladser".

9. Download de rigtige app's

Med til autocamper-livet hører naturligvis nogle must-have apps på din telefon. Først og fremmest kan vi anbefale de traditionelle kort-apps til navigation og kortsøgning, dvs. Apple Kort og Google Maps. Disse apps er nærmest uundgåelige når der skal findes benzin, supermarkeder, tjekkes åbningstider og bookmarke favoritter.

Derudover bør du også downloade "Park4night", som guider dig til alle typer af overnatningssteder, både campingpladser og stellplatze. Der findes tilsvarende og mere lokale overnatnings-apps for hvert land, men "Park4night" er den der dækker godt og på tværs af lande.

Af andre gode autocampmer-overnatning-apps kan nævnes "CaraMaps", "CamperContact" og "Stellplatzfuehrer". Husk, enkelte campingpladser i Europa kræver stadig et campingkort ved check-in, dette kan købes hos FDM Shop.

10. Få tips og gode råd i vores store autocamper FAQ-univers

Ferie i autocamper er forbundet med en del praktik, og dermed også planlægning før og under rejsen. Det kræver mere end bare sætte sig i en flyver og slænge sig ved en hotelpool - omvendt får du nogle HELT andre oplevelser end på den typiske charterferie.

Autocamperferie er også campingferie (eller glamping) og det skal man have for øje når man lejer en autocamper. I vores store FAQ-univers for autocampere (spørgsmål og svar), kan du finde svar på langt de fleste spørgsmål, fx; må jeg køre en autocamper med et alm. B-kørekort? Hvor må jeg overnatte i en autocamper og hvad er forskellen på at parkere og campere? Hvordan virker toilettet i en autocamper? Er det muligt med envejsleje? Osv.

Spørgsmål og svar om ferie i autocamper