Sådan planlægger du din rejse til Australien

Få rejsespecialistens bedste råd, så drømmerejsen sidder lige i skabet

Går du og leger kærligt med tanken om et rejse-eventyr Down Under? Måske har du været der før eller måske er det første gang, du skal af sted. Uanset, så er en rejse till Australien en rejse for livet, og derfor er det vigtigt, at det hele spiller. Men hvad skal du egentlig tænke på, når drømmerejsen til the Land Down Under skal planlægges?

Mette Majbritt har rejst Australien tyndere, end de fleste. Til dagligt hjælper hun mange kunder i vores butik i Aalborg med at skræddersy deres kør-selv-ferie til det, hun kalder "verdens bedste rejseland". Her får du hendes bedste råd til din rejseplanlægningen.

Mette i Natures Window, Kalbarri National Park i Vestaustralien - rejsespecialist i Aalborg

Min 4-trins-raket til en god rejse

Australien er et fantastisk rejseland. Der er så meget at se, så meget vild natur og så mange fantastiske områder - så du kan godt begynde at glæde dig. Uanset hvor mange gange, du har været der, så skal du komme hjem med følelsen af, at din drøm, er blevet indfriet. Derfor er planlægningen vigtig.

Der er især 4 ting, som jeg altid hjælper min kunder med at tage stilling til:

1. hvad er dit budget - sæt en ramme om din rejse
2. hvad vil du gerne have ud af turen - hvad er dine must do's?
3. hvor vil du gerne hen - og hvornår skal du så rejse?
4. hvad det er for en type ferie - og hvor længe?

Og husk, planlægningen er også en rejse. Dine ønsker kommer måske til at ændrer sig undervejs eller skal files lidt til for at passe til dit budget.

1. Al god planlægning starter med et budget

Det lyder måske drønkedeligt og lidt bagvendt. Men det første, jeg vil anbefale er, at du finder ud af, hvor meget du kan og vil bruge på din rejse.

Et budget hjælper dig nemlig med at sætte en ramme om din rejse. Måske er det once in a lifetime, og så skal der selvfølgelig være råd til at få nogle af de helt store oplevelser med på vejen. Måske er det vigtigt for dig med lidt luksus undervejs, eller måske har familien nogle helt specielle ønsker til oplevelser. Her er et budget rigtig godt til at hjælpe dig med at vurdere, hvad der er vigtigt for dig og forme rejsen derefter. Så kan du jo altid upsize eller downsize lidt undervejs.

Jeg vil ikke sige, at Australien er et land, du kan gøre på alle budgetter. Men hvis du accepterer, at det koster omkring de 10-14.000 per flybillet, så kan du faktisk opleve Australien på rigtig mange budgetter - lige fra sovesal til 5-stjernet lodge. Prisniveauet på mad er desuden stort set som i Danmark. 

Mit bedste råd

Tag dig god tid til planlægningen! Tag til et møde med en specialist, tag til foredrag, tag til messer og få så meget information som muligt. Gør det klart, hvad der er dine must do's. Australien har så meget at byde på, så vær sikker på, du får så meget med dig som muligt...

2. hvilke oplevelser kan du ikke leve uden

Ayers rock

Det første, du skal spørge dig selv om er: "hvilke oplevelser kan jeg ikke komme hjem uden at have fået med mig?" Vil du opleve koalabjørne eller Sydney Operahus? Drømmer du om at komme ud at surfe eller er det regnskov, Great Barrier Reef og Ayers Rock, der trækker? Det kan være alt muligt forskelligt. 

Desuden bliver rigtig mange overrasket over, at det er svært at nå alt det, de gerne vil. For der er store afstande i Australien!

Hellere færre, men større oplevelser

Derfor vil jeg til enhver tid anbefale, at du bruger dine penge på 3 – 4 spektakulære oplevelser, end at købe entrébilletter til lidt af det hele. For der er bare nogle ting, som du faktisk ikke kan leve uden – det kan godt være, du tror du kan, men det kan du ikke.

Skal du fx opleve Red Centre og Ayers Rock, vil jeg klart anbefale at gøre det med lokalguide og overnatning, og Daintree Rainforest i nordlige Queensland er fuld af fantastiske historier, hvis du besøger den med en guide. Så spendér lidt mere og få de helt rigtige oplevelser.

Omvendt skal du heller ikke fylde alt for meget på dit rejseprogram, for der skal også være mulighed for at vælge fra og til, når du er der. Bare det at være i byen Sydney, for eksempel, er en aktivitet i sig selv.

3. Det du vil opleve = hvor du skal rejse hen

Udsigt til kyststrækning i Tropical North, Queensland i Australien

Australien er et kæmpe kontinent og territorierne er uendeligt forskellige. 

Vil du fx gerne opleve aborigin kultur, så skal du tage til Arnhemland i Northern Territory, hvor du møder en stolt aboriginer-befolkning. Vil du gerne opleve regnskove og koraller, så er det selvfølgelig Queensland. Melbourne-området byder på så meget smuk kyst og vinmarker i baglandet og South Australia med Kangaroo Island gemmer på enestående natur. Og så er der Western Australia, min personlige favorit, der er overset af mange, men som er helt fantastisk at køre rundt i med outback, vinmarker og mange andre unikke naturoplevelser. 

Her kan jeg kun anbefale at du og hele familien søger så meget information som muligt. Tag til rejseforedrag, søg på nettet, snak med rejsespecialister. Så er et skridt nærmere præcis den rejse, du drømmer om.

Hvornår er det godt at rejse dertil?

Hvornår du skal rejse til Australien afhænger selvfølgelig af, hvor du vil hen. For klimaet er generelt lidt mere voldsomt i sine udsving i forhold til andre steder i verden, så det er ikke ligegyldigt, hvornår du tager af sted. 

Mange tror, at det er bedst at rejse til Australien i vores vinterhalvår. Men det er i virkeligheden en helårsdestination. Du kan fx sagtens rejse til Australien i din sommerferie. Der er faktisk steder, hvor det er det bedste tidspunkt at tage af sted!

Hvis du tager Australien og skærer igennem på midten, så kan du nogenlunde regne med, at syd er rigtig godt i vores vinterhalvår (fx Melbourne & Kangaroo Island) og nord er perfekt til vores sommerhalvår.

Selvom du godt kan rejse til fx Queensland året rundt, så er den øverste del ved Cairns og Cape Tribulation nemlig mere en forårs- og sommerdestination - og det samme gælder for Darwin i Northern Territory. Det er den grønne sæson, hvor alting blomstrer, har kraftige, smukke farver og der er vand i vandfaldene. Hvis du derimod kommer i regntiden (vores vinterhalvår) vil rigtig mange aktiviteter og nationalparker slet ikke være åbne. 


"Hvis du skærer Australien over på midten, så kan du nogenlunde regne med at syd er godt om vinteren og nord er perfekt til sommeren"


 

Australien er jo verdens bedste land at rejse i. Der er så mange facetter - alt lige fra regnskov til ørken. Farverne, naturen og menneskerne! Det hele har bare en særlig intensitet. Og så kan du køre i Western Australia eller i Red Center i timevis uden at møde nogen andre biler. Fascinerende!

4. Hvordan vil du rejse og hvor længe?

JUCY Crib - Australien

Er det en familierejse? Er du interesseret i autocamper? Skal du på kør-selv-ferie, bo på luksuslodge eller skal din rejse kombineres med en tur til fx New Zealand eller Bali? Der er mange måder at opleve Australien på, og du skal selvfølgelig gøre dig klart, hvilken slags rejse, der passer til dig.

Skal du opleve noget af Australien, så anbefaler jeg ikke, at du gør det på under tre uger. På tre uger kan du nå noget! 

Har du fx børn med, så anbefaler jeg gerne, at tage en del af rejsen i autocamper. Der er rigtig gode faciliteter på campingpladserne, I kan selv lave mad, og det kan foregå meget på børnenes præmisser. Det med at vælge fra et menukort hver aften kan godt være anstrengende for en familie. 

Tænk også gerne i forskellige slags overnatninger. Hvis I skal på udflugter hele dagen, så kan I nøjes med et motel. Så er der måske penge til en mere speciel overnatningsoplevelse et andet sted - som glamping i Red Centre eller en lækker lodge.

Et sidste tip: Spar penge ved at begynde planlægningen i god tid

Afrejsekalender til rundrejser med dansk rejseleder

Mit sidste tip er, at du skal begynder din planlægning omkring 10-11 måneder og senest 7-8 måneder før - især hvis du skal rejse i højsæsonen. Er det travle datoer, ja så stiger priserne. Desuden bliver mange hoteller og aktiviteter hurtigt booket op, så du får selvfølgelig det største udbud at vælge mellem, når du er tidligt ude.

Specielt hvis du skal på kør-selv-ferie i autocamper kan det betale sig at holde øje i god tid - der er gerne earlybird-rabatter, hvis du bestiller i starten af året.

Og hvis du har brug for hjælp til planlægning af dit store eventyr, så er du selvfølgelig altid velkommen til at tage fat i mig og mine kollegaer på 70 11 60 11.

Om Mette Majbritt

Til dagligt sidder jeg på kontoret i Aalborg, hvor jeg hjælper mine kunder med deres rejser til bl.a. Australien. Jeg har selv boet, arbejdet og rejst i Australien i et år - og jeg har slet ikke fået nok! Min favorit er helt sikkert Western Australia, men jeg drømmer om at se meget mere.