Hyde Park & Kensington Gardens i London

Åndehul for mennesker og dyr

Londons største åndehuller er Hyde Park og Kensington Gardens. De to parker fremstår som én stor, men er officielt to separate parker/haver og har – til trods for den fysiske sammensmeltning – forskellige åbningstider. Hver dag året rundt myldrer stier og plæner i Hyde Park og Kensington Gardens med frokostspisende kontorfolk, familier på picnic, joggere, ryttere, cyklister og andre, der udnytter de mange fysiske aktivitetsmuligheder. Desuden dukker tusindvis af mennesker op til parkernes mange koncerter, teaterforestillinger og andre underholdende events. Samme udnyttelse af parkerne gør sig også gældende for dyrene.

Udover de mange egern, der bor her permanent, er der også i Hyde Park et fuglereservat, The Hudson Memorial Bird Sanctuary, og selv de hedengangne kæledyr har fået deres egen dyrekirkegård lige ved Victoria Gate. Kirkegården stammer helt tilbage fra 1880, hvor Hertugen af Cambridge fik den anlagt, da hans højtelskede hund døde.

Sport og kultur

Som i de fleste andre af store parker i London kan du også i Hyde Park og Kensington Gardens dyrke et væld af sportslige aktiviteter. Stier er anlagt til både gang, løb, cykling og ridning, og nogle stykker er asfalteret, så du også kan stå på rulleskøjter/skateboard. De åbne grønne arealer er oplagt til fodbold, rundbold eller cricket, eller blot lidt kast med frisbee eller opsætning af drage. I The Serpentine Lido kan du hele året leje robåde til en fredelig tur på søen.

Parkerne byder også på stort set alle former for kultur. Kunst kan du finde i Serpentine Gallery i Kensington Gardens, der byder på skiftende gratis udstillinger af nutidig og moderne kunst. Men du kan også gå rundt og se de mange skulpturer og monumenter, der står spredt omkring i begge parker, når du rejser på weekendtur til London.

Diana, Princess of Wales

Da Prinsesse Diana i hele sin tid som kongelig boede på Kensington Palace, er det ikke mærkeligt, at Kensington Gardens og Hyde Park er blevet hjemsted for mindesmærker rejst i hendes navn. I Kensington Gardens finder du Diana, Princess of Wales Memorial Playground, der er en stor legeplads med temaet ”Drengen, der ikke ville blive voksen”. Den er udstyret med spændende ting, der ikke er set før, og består af flere forskellige områder, bl.a. en musikhave, en strandhule og et træhus (ikke bare af træ, men også oppe i et træ).

Der er – i tråd med Dianas arbejde – lagt stor vægt på at skabe tilbud specielt for børn med handicaps eller specielle behov. I Hyde Park har man lige syd for The Serpentine skabt Diana, Princess of Wales Memorial Fountain. Det er et lavvandet bassin formet som en ring, der skulle symbolisere prinsessens altfavnende personlighed.

Marble Arch og Speaker’s Corner

I det nordøstlige hjørne af Hyde Park ligger Marble Arch, der er et triumfbue-lignende bygningsværk tegnet af John Nash i 1872. Det var dengang placeret som hoved-indgang til Buckingham Palace, men efterhånden som vognene blev bredere, kunne de ikke længere køre igennem, og den blev flyttet til Hyde Park i 1851. I samme hjørne finder du en anden af Londons mest kendte steder, Speakers’ Corner. Før 1827 var det ikke tilladt at samle tilhørere på offentlige steder, men da loven blev lavet om, blev Speakers’ Corner lynhurtigt etableret. Her kan enhver med noget på hjertet stille sig op og tale til forsamlingen. Blot skal de være forberedt på at blive afbrudt af tilhørernes kritik.

Sunken Garden og Italian Garden

I den modsatte ende, ved siden af Kensington Palace, ligger The Sunken Garden. En smuk lille have, hvor du kan spadsere rundt blandt blomsterbede og en lille dam. Endelig er det anbefalelsesværdigt, at du besøger The Italian Garden, der ligger for enden af The Long Water. Haven er egentlig ikke en have, men fem fontæner, og den er egentlig ikke italiensk men designet af en belgisk arkitekt i begyndelsen af 1800-tallet. Men bortset fra det, er det et meget smukt sted med en betagende udsigt på din weekendtur.

Kort

Vis på kort