South Bank i London

Kultur, kultur og så kultur

South Bank er en forholdsvis ny plet på bykortet i London, men kvarteret lige syd for og i forlængelse af Southwark, mellem Blackfriars Bridge og Lambeth Bridge, er i dag den bydel, der undergår den hurtigste og mest omfattende udvikling i London. South Bank summer af liv både dag og aften. Når du spadserer på den hyggelige promenade langs Themsen ved South Bank Center føler du dig i en helt anden verden.

Da man afholdt Festival of Britain i 1951, fandt man ud af, at South Bank da ikke var et dårligt sted at placere et kulturcentrum. I tiden efter skød det ene kultursted frem efter det andet, og området fik helt nyt liv. South Bank er hjemsted for et kæmpe udvalg af kultur af enhver art – museer, musik, teater og kunst. Der er dog stor uenighed om, hvorvidt området med sine mange nybyggerier er en arkitektoniske skønhed. Størst debat har der været om Hayward Gallery, som er bygget i beton i den brutalistiske stils kolde udtryk. Netop de nøgne betonvægge gør den yderst velegnet til store kunstudstillinger inden for både klassisk og moderne kunst.;

South Bank Centre og london eye

South Bank Centre er det område, hvor alle kulturattraktionerne ligger i South Bank. De er alle placeret rundt om Royal Festival Hall, der er den eneste tilbageværende bygning fra festivalen i 1951, og spillested for de store klassiske koncerter. Det er her du finder Royal National Theatre, nationalteatret med 3 scener, National Film Theatre, med flere biografer, der viser alt lige fra moderne film til restaurerede klassikere og kunstfilm, Queen Elizabeth Hall, der er spillested for de mindre og mere intime koncerter samt Purcell Room, der anvendes til kammerkoncerter.

I den sydlige ende af Jubilee Gardens finder du det nye, meget synlige vartegn for London: Det berømte pariserhjul, London Eye, der med sine 135 m er det største i Europa. Hjulet hedder også Millenium Wheel, og blev passende nok indviet nytårsaften 1999. London Eye blev åbnet for offentligheden i marts 2000 og har siden medtaget 3,5 mio. passagerer årligt på den 30 minutter lange rundtur, hvor du fra toppen kan se 40 km væk på en god dag.

museer i området

Hvis du er mere til natur, kan du måske finde det interessant at besøge Museum of Garden History i Lambeth Palace Road i South Bank, London. Museet er placeret i og omkring St. Mary’s Church fordi den berømte havegartner-familie Tradescant ligger begravet her. Tradescant familien var gartnere for den kongelige familie og grundlæggerne af den engelske have. Museet har både en indendørsudstilling med historiske haveplaner, illustrationer og dokumenter, og en udendørshave dedikeret til Tradescant-tiden.

I den nærliggende Lampeth Road i South Bank ligger den diametrale modsætning til havemuseet, Imperial War Museum. Imperial War Museum er et stort museum, der viser dig alt i krigsmaskinel – tanks, bomber, fly og våben. Her er også udstillinger om livet som soldat i det 20. århundrede samt yderst tankevækkende afdelinger, der fortæller om krigs konsekvenser og livet for de civile i krigstid. Udstillingerne bliver løbende opdateret med de aktuelle krigssituationer, hvor engelske soldater er involveret.

Gabriel’s Wharf og pub besøg

Besøg også Gabriel’s Wharf, et lille område, der egentlig skulle have været brugt til nye kontorbygninger, men blev reddet af en lille beboerforening i 1984 og i stedet omdannet til en hyggelig enklave af lave beboelsesejendomme, boutiques, caféer og en lille park med sti langs floden, hvor du kan nyde udsigten over til City of London.

Sidst, men ikke mindst, kan du næppe tilbringe en dag i London uden et pub-besøg, så hvad med at prøve Doggett’s Coat and Badge ud mod floden ved Blackfriars Bridge? Pubben er opkaldt efter det årlige kapronings-stævne, hvor der bliver roet mellem London Bridge og Cadogan Bridge i Chelsea om det ceremonielle armbind og våbenskjold.

Kort

Vis på kort