Tower of London og Tower Bridge

Londons vartegn nummer 1

Opførelsen af Tower of London – eller blot The Tower – blev påbegyndt i 1078 af William Erobreren og færdiggjort i 1285 under Edward 1. Centralbygningen White Tower, var dengang i det 11. og 12. århundrede den højeste bygning i London med sine svimlende 27 meter. Towers primære funktion frem til ca. 1650 var som fæstning, kongeligt palads og fængsel for højstatusfanger og kongelige. Siden 1303 har det desuden været hjemsted for de britiske kronjuveler. Mange mennesker har lidt i Towers celler, og kun få slap derfra med livet i behold. Tower of London er opført på UNESCOs verdensarvliste.

Ved siden af Tower of London ligger Tower Bridge. Broen, der stod færdig i 1894 blev meget hurtigt et vartegn og symbol for London og er det stadig, trods den skarpe konkurrence fra London Eye. Oppe mellem de to tårne er en gangbro med offentlig adgang, hvor du har en pragtfuld udsigt over den britiske hovedstad. Desuden er der i dag indrettet museum i broens tårne, hvor du kan se hele broens historie samt dampmaskinen, der drev broen, inden elektriciteten kom til London.

Kronjuveler, Beefeaters og Spøgelser

I dag er livet noget fredeligere på The Tower. Du kan komme rundt og se fæstningens celler, den kongelige våbenudstilling og kronjuvelerne naturligvis. Du kan også møde de berømte Beefeaters, der vogter på slottet. Der er i alt 40 Beefeaters, og de bor fast på Tower. De får også indirekte hjælp fra Towers ni ravne. Et gammelt sagn siger, at hvis ravnene forlader The Tower, vil det engelske kongedømme falde. Det er ikke til at sige, om det er sandt, men man er dog overtroiske (og kongetro) nok til at stække ravnenes vinger, så de ikke kan flyve væk. Ravnene bliver også passet og plejet af The Ravenmaster, som bliver udpeget blandt the Beefeaters (“Yeomen Warders of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London”). Siden 2006 er ravnene på Tower of London ligeledes blevet registreret og navngivet.

Andre, der aldrig vil forlade Tower of London er de mange spøgelser, der siges at hjemsøge stedet. Anne Boleyn, der var en af Henrik d. 8. manges koner, blev halshugget her i 1536 på sin mands anmodning. I dag huserer hun i St. Peter-ad-Vincula kapellet, hvor hun er begravet, samt i White Tower, hvor hun vandrer rundt med sit hoved under armen. Andre spøgelsesgæster er Henry VI, Lady Jane Grey og Princes in the Tower. Gad vide, om du møder dem på din storbyferie i London?

Kort

Vis på kort