Vikingernes York

Unik historisk charme

York var blevet grundlagt af romerne under navnet Eboracum, senere Eoferwic, og det var vikingen Ivar Benløs som først erobrede byen i 866, hvor han med en stor hær vandrede nordpå fra East Anglia. Byen blev overfaldet 1. november, All Saints Day, som var en vigtig festival i York, og mange af byens ledende personligheder har sandsynligvis opholdt sig i kirken, da overraskelsesangrebet kom. Og netop det, at romerne havde grundlagt byen fik stor betydning, da romernes bymure fortsat gjorde det nemt at forsvare byen mod angreb udefra.

Over de næste mange år forblev York, eller Jorvik, som vikingerne kaldte byen, på skandinaviske hænder, kun afbrudt af diverse mindre skærmydsler, og der er mange vidnesbyrd om byens store betydning. Herfra udgik togter mod Mercia, Wessex og East Anglia. F.eks. har byens Ærkebiskop Wulfhere tilsyneladende samarbejdet med vikingerne, for under et lokalt oprør blev han jaget på  porten men genindsat, da vikingerne igen fik bragt orden på tingene. Også vikingkongen Guthred er begravet i York Minster. Alle vikingernes mønter, ofte med både kristne og hedenske symboler, synes at stamme fra York, hvilket også er et tegn på byens unikke status som et økonomisk centrum i Northumbria.

Flere og flere skandinaver bosatte sig i York, og flere af byens sognekirker blev grundlagt i byens anglo-skandinaviske periode. Dele af York blev udbygget og nye gader fik skandinaviske navne som f.eks. Coppergate (oldnordisk koppari og gata). Det gjorde naturligvis også byen til et centrum for handel, ikke bare på de britiske øer og med Skandinavien, men med hele kontinentet og Mellemøsten.

Et andet "must" er besøget i den imponerende, gotiske katedral York Minster. Kirken er sæde for Biskoppen af York og er den største kirkebygning fra middelalderen i hele England, ja måske en af de største i verden. Og netop de enorme hvælvinger, der strækker sig højt mod himlen og de imponerende farvede glasvinduer, får én til næsten at tabe mælet, når man træder ind i kirken. Tag jer tid til at slentre rundt i kirken, hvor I på opstillede tavler kan læse om kirkens mange facetter. Og husk også at kigge ned i kirkens dybe undergrund, hvor der fortælles om romere og vikinger og deres betydning for kirken. Vil I have det hele med, kan det være en idé at tage en guidet tur i katedralen.

Trænger I til en pause er Betty's Tea Rooms nærmest en institution i Yorkshire. Her serveres lækkert bagværk og velsmagende kager og ikke mindst en traditionel "High Tea", alt sammen serveret i pragtfulde omgivelser, der stort set ikke har ændret sig siden 1930'erne. 

Rund eventuelt dagens oplevelser af med et besøg i The York Dungeon, en nervepirrende oplevelse, der tager jer tilbage til byens mørkeste historie. Besøget inkluderer skræmmende morsomme møder med byens værste og morderiske afskum fra Guy Fawkes til Dick Turpin, med pest-doktoren og invaderende vikinger, og I finder ud af,  hvorfor The Golden Fleece er York's mest hjemsøgte pub.....

Efter denne hårrejsende, men også morsomme oplevelse, kan det være nyttigt at aflægge en af byens fremragende pubber er besøg, fx Harkers på St. Helen Square, inden aftenens foretrukne spisested udvælges, måske med en god Yorkshire Pudding på menuen.

York i dag

I dag kan I se mange ting fra vikingetiden på York Museum og ikke mindst Jorvik Viking Centre, der er bygget på den oprindelige vikingeby Jorvik. Her, 6 meter under jorden, kan I opleve resterne af en vikingeboplads og ved hjælp ar touch-screens og film kan I opleve ​​Jorviks udstillingsgenstande som arkæologerne fandt dem i 1970'erne. Jorvik Viking Center er mere end bare et museum. Her tager udstillingerne jer med tilbage i tiden, så I får et unikt kig tilbage på vikingernes dagligdag i det 8. århundrede, hvor I med teknisk snilde bringes rundt til forskellige scenarier med jægere, fiskere, handlende og smede.

Før "The Viking Dig" var der langt mellem forestillinger om, hvordan det var at leve i vikingetidens York. De fleste få genstande blev fundet ved byggerier eller andre lignende udgravninger, og kun en håndfuld af disse stødte på rester fra vikingetiden. Udgravningen af Coppergate (hvor Jorvik Viking Centre ligger) bragte dog et væld af spændende ting frem i lyset, bl.a. 250.000 potteskår, 5 tons dyreknogler og 40.000 individuelt interessante genstande. Alt dette er blevet identificeret, konserveret og udforsket af York Archaeological Trust, men kun de mest betydende fund er udstillet. 

Kort

Vis på kort