Californien i børnehøjde
14 dage Fra 14.863 kr.
At rejse med dine børn er både sundt, lærerigt og godt for familielivet. Men ferie kan også betyde, at der kommer lidt ekstra smæk på familiekonflikterne, og det er en skam. Vi har derfor fået familievejleder Lola Jensens ti gode råd til, hvordan du som forælder kan hjælpe den gode stemning på vej på din ferie med børnene.
Læs også: Interview med Lola Jensen: "Det gode ved at rejse med børn er den langsomme tid"
Den største forhindring for en god ferie med børn er oftest forældrenes høje forventninger. Lad være med at satse på. at ferien bliver årets perfekte højdepunkt – hvis du forventer, at der kommer bump og småkonflikter på vejen, så er det nemmere at være i, når det sker – for det vil ske.
Pak din rejsetaske med masser af tålmodighed – nøglen til den gode familieferie ligger ofte i vores, de voksnes, indstilling til tingene. Hvis noget går galt undervejs, så sig pyt og kom videre i stedet for at blive irriteret på situationen. Så er det nemlig nemmere ikke også at blive irriteret på børnene.
Husk, at børn ikke tager skade af at kede sig - faktisk har de rigtig godt af at koble lidt af en gang imellem. Brug anledningen til at snakke sammen i stedet for at kaste underholdning og skærme i hovedet på dem. Det er nemlig også indtryk og impulser, som de små hjerner skal forholde sig til.
Børn har rigtig godt af at se deres forældre være nede i gear. Men sørg for at I er sammen om at lave nogle hyggelige aktiviteter, fremfor at sætte jer med hver jeres mobil - Så får I langt mere nærvær og flere gode minder.
At have en mere eller mindre fast base, som fx en ferielejlighed eller en autocamper giver ro og tryghed. For de mindste kan det fx være en god idé at tage deres sengerand med, så de kender mønster og duft, når de skal sove.
Fortæl dem kun om én dag ad gangen i stedet for at give dem hele ferieprogrammet. Så kan de nemmere nyde den oplevelse, de er i, fremfor at "springe" til næste aktivitet i deres hoveder.
De mindste børn skal faktisk ikke blive bedt om at tage stilling til noget, og de større børn skal have lov at vælge mellem maks. to aktiviteter. Tag ansvaret af deres skuldre ved ikke at give dem for meget at forholde sig til.
Når I rejser med børn, handler det om at indrette sig lidt efter deres behov. I kan sagtens besøge museer eller andre ting, som I voksne også har lyst til, men sørg for at gøre det, når børnene er oplagte.
Der er ingen grund til at servere både mad og sodavand på en og samme tid i bilen, hvis du ved, at dit barn kommer til at tabe det. Giv dem hellere lidt ad gangen og tag det "praktiske ansvar" fra dem - så undgår I mange irriterende situationer, som kan blive til konflikter. Og måske I kan spise hjemme i ferielejligheden i stedet for at gå på restaurant hver aften, hvis du ved, at det bliver en kamp at få børnene til at sidde stille. Så er det også mere overkommeligt, og I slipper for den store diskussion, hvis de spilder, er højlydte osv.
Hvis I rejser med børn i forskellige aldre, så kan det være en god idé nogle gange at dele jer op, så I kan lave alderssvarende aktiviteter. Evt. blive hjemme med den mindste, når den største skal prøve noget specielt. Eller hvis du og din partner hver især har noget, som I meget gerne vil opleve, der ikke lige er for børn, så kan I jo også dele jer op, så én af jer tager børnene, mens den anden tager ud. Der skal nemlig være plads til alle på ferien.
Lola Jensen er familievejleder og har i mere end 30 år rådgivet børnefamilier om hverdagens store og små dilemmaer og problematikker. Hun er bl.a. kendt fra TV2s Go' Morgen Danmark og DR Radio, hvor hun fungerer som ekspert i det, som hun selv kalder "Familien Danmark". Som forælder, bedsteforælder og via sit virke som familievejleder, foredragsholder og underviser har Lola Jensen nemlig en ganske bred erfaring med, hvad der rør sig ude i børnefamilierne.