Smag på Alsace

Fransk elegance med et tysk præg

Nok er Alsace den mindste region i Frankrig, men gastronomisk byder regionen på måske en af Frankrigs bedste smagsoplevelser. I Alsace kan du smage på alt lige fra regionenes bedste druer, der også er kendt som ”de syv søstre”, til et køkken med mange lokale retter kendetegnet af mødet mellem den franske og tyske madkultur. Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig, på grænsen til Tyskland, og har historisk både tilhørt Frankrig og Tyskland, men siden 2. verdenskrig været på franske hænder. Den særlige historie har sat et multikulturelt præg på Alsace – og det gør det alsaciske køkken til noget unikt.

Inspiration

De 7 bedste druer fra Alsace

Det solrige klima i Alsace giver tørre og modne vine med krop og fylde, og vine fra Alsace, størstedelen hvidvine, ligger typisk på omkring 11-12% alkohol. Vinene er oftest enkeltdruesvine, og de bedste af dem, som udgør "de syv søstre", er Riesling, Pinot Blanc, Sylvaner, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer og Pinot Noir. Riesling er måske den allerbedste drue, og Pinot Noir er den eneste rødvinsdrue. Alsace lokker også med delikate bobler til ganen, for Crémant d'Alsace er fremstillet på samme måde som champagne - bare med druer fra Alsace, hovedsageligt Pinot Blanc, der giver en frisk og fyldig smag.

Fra kål til osten fra Münster

Maden i Alsace er ofte tilsat lidt af områdets vin og er fed, tung kost inspireret af både det franske og tyske køkken. Menuen kan meget vel stå på choucroute, også kendt som saurkraut på tysk, coq au Riesling, den pizzalignende tarte flambeé eller Baeckaoffe, et solidt måltid med lammekød, svinekød og kalvekød. Vil du lære mere om det alsaciske køkken, tilbyder flere spisesteder Cours de Cuisine, hvor du lærer at lave mad på alsacisk. Lad dig til dessert friste af kugelhopf, en mandel- og frugtkage, eller den berømte ost fra Münster, der har en blød smag og fylder næsen med en skarp duft.


"Den lokale rødkitost fra Münster har sågar sit helt eget hus, La Maison du Fromage, hvor du kan smage på osten og følge processen fra malkningen til butiksklar. En sjov, anderledes og smagfuld oplevelse."

- Mogens, rejsespecialist i Lyngby


 

Kort

Vis på kort

Oplev Alsace