Versailles-slottet

Fra glitrende krystaller til brusende havheste

Versailles-slottet, der er Frankrigs største slot og ligger en halv times bilkørsel eller en kort togtur fra Paris, byder på lidt af hvert. Det storslåede eventyrslot åbner sine gyldne porte til imponerende sale med krystallysekroner, kongelige gemakker og kæmpe balsale med velourgardiner. Haverne er enorme og de mange kringelkroge gemmer på smukke bede og imponerende springvand. Her, i det tidligere franske kongeslot, kan både børn og voksne nemt få en dag til at gå, når kør-selv-ferien i det nordlige Frankrig skal krydres med lidt guldbelagt eventyr.

Solkongens slot

Her, i de mægtige og tungt udsmykkede sale, boede den enevældige Solkonge Louis d. 14 med hele sit enorme hof. Han om- og udbyggede det i forvejen imponerende slot. Det resulterede i, at Versailles blev Frankrigs største med gigantiske kongegemakker, storslåede haver og endda eget operahus. Senere flyttede Louis den 16. og Marie-Antoinette ind på Versailles. Her boede de indtil den franske revolution brød ud i 1789, og det franske folk stormede slottet og tvang kongefamilien væk fra Versailles. Louis 16. og Marie-Antoinette blev guillotineret på Rådhuspladsen i Paris. På trods af den drabelige historie forbliver Versailles et af de smukkeste blandt Frankrigs slotte.

 

Inspiration

Prinsesseværelser og eventyrlige haver

Uanset om man er en historieinteresseret arkitekturnørd, en eventyrlysten purk med krudt i røven eller en prinsessepige med en forkærlighed for guld og glimmer, så har Versailles-slottet noget at byde på. Mens de smukke værelser, pastelfarvede chaiselonger med guldbelagte fødder og ikke mindst den ikoniske spejlsal, Galerie des Glaces, indbyder til eventyr om prinser og prinsesser, er de enorme haver perfekte til gemmeleg, kapløb og ridderlege.

Som voksen kan man ikke undgå at blive imponeret over kongemagtens indflydelse, magt og storhed i det prærevolutionære Frankrig. De arkitektoniske finesser er imponerende i alt fra guldporten med Solkongens ikon til det indbyggede operahus, hvor Marie-Antoinette og Louis den 16. blev gift. Uanset om man er barn, voksen eller midt imellem, garanterer Versailles storslåede eventyr på bilferien i Frankrig.


”Stierne i Versailles-slottets haver er belagt med en masse småsten. Tag derfor de lukkede sko på, når I skal udforske havernes kroge. Så slipper både store og – især – små fødder for at blive generet af sten i skoene.”


Kort

Vis på kort