Pilgrimsbyen Mariazell

Pilgrimsby i Salza-dalen

Mariazell er en lille by i Steiermark, malerisk beliggende i Salza-dalen midt i de nordlige Steiermark Alper. Byen er et sted for pilgrimsrejse for katolikker fra Østrig og de omliggende lande. Målet for pilgrimmene er et billede af Jomfru Maria udskåret i lindetræ, der skulle kunne udvirke mirakler. Billedet blev bragt til Mariazell i 1157, og opbavares nu i et skrin i et kapel pyntet med genstande af sølv og andre dyre materialer. Den store kirke, som kapellet er en del af, blev opført i 1644 som en udvidelse af en mindre kirke, der blev bygget af Louis I, kong af Ungarn, efter en sejr over det osmanniske imperium i 1363.

Byens våbenskjold viser et sort skjold med en stiliseret skildring af den gotiske bue i Mariazell Basilica i guld. Før den står den guldkronede Mariazeller Madonna med et kronet kristusbarn på hendes højre arm. Madonna bærer en blå kappe og er indpakket i en sølvhvid morgenkåbe, ligesom Kristusbarnet. Kistene i begge figurer er prydet med et lille kors.

Mest bemærkelsesværdigt omkring Mariazell-basilikaen, der blev bygget i det 14. og 15. århundrede, men med et fremragende barok interiør, er de tre tårne på dens vestlige front. Kirken huser Magna Mater Austriae ("Den store Østrigs Moder") i den såkaldte "Gnadenkapelle". Det hellige billede er en lille træstatue fra det 13. århundrede, som er klædt i et pragtfuldt tøj og spiller en stor rolle for de mange mange østrigske katolikker.

Kort

Vis på kort