Rejser til Cape Town

Cape Town - mangfoldig storby

Hele verden i samme by. Cape Town var oprindelig kun en handelsstation for søfarende på vej til Østen, men er i dag en boblende international storby, der med sin gastronomi, cafeer, musik og teaterliv gerne vil blande sig med de største. Afrikas New York, Paris eller London, men med en blanding af kulturer, folkeslag og religioner, du ikke finder andre steder. Her er hele verden samlet. Cape Town er et godt udgangspunkt for kør-selv i Sydafrika. Du kan fx leje en bil, så den står klar til dig i lufthavnen, når du lander.

Inspiration

Vis på kort

Cape Towns varetegn - Taffelbjerget

Cape Town ligger som et amfiteater foran det smukke Taffelbjerg, med kulisser som Kap Det Gode Håb, vinlandet og det mørkeblå Atlanterhav med Nelson Mandelas fangeø, Robben Island, ude i bugten. Bjerget er godt 1.000 meter højt. Et vidunderligt sted at vandre eller blot nyde udsigten. Der er adgang med en kabelbane fra byen. Eller til fods, hvis du har konditionen.

 

Cape Flats

Bag Taffelbjerget ligger en af Afrikas smukkeste botaniske haver, Kirstenbosch, placeret bag det oprindelige vinområde Constantia med fornemme vine og restauranter. Endnu et hak længere bagude breder et stort, fladt område sig, der er kendt under navnet Cape Flats.

Her bor de hundredtusindvis af fattige mennesker, der blev tvangsflyttet under apartheid. Byens arbejdskraftreserve. De fleste bor i deprimerende blikskure eller faldefærdige herberger med to-tre familier i hvert rum. Et besøg til District Six-museet fortæller dig hele historien om tvangsflytningen. Fra museet kan du tage på en guidet tur, hvor du oplever det hele på nærmeste hold.

 

Gå en tur i centrum af Cape Town

Selve Cape Town er klemt sammen ved foden af Taffelbjerget. Det er nemmest at gå rundt fra den gamle borg, hvor hollænderne oprindelig holdt til, via de mange museer til loppemarkedet på Green Market Square. Snup en drink undervejs på en af de mange fortovscafeer. 

Giv dig god tid til at se det kulturhistoriske museum i Slave Lodge, kast et blik inden for i ærkebiskop Desmond Tutus St. George’s Cathedral, og nyd gåturen gennem hollændernes gamle køkkenhave, Company Gardens, der er omkranset af parlamentet, præsidentens kontor Tuynhuis, nationalgalleriet og det sydafrikanske museum med naturhistorie og arkæologi.

 

Long Street og Bo-Kaap

Har du tid, så gå en tur opad den lange Long Street med dens mange butikker med mode, brugskunst og antikviteter – både fra Sydafrika og resten af kontinentet.

Op mod Signal Hill ligger malajernes kvarter, Bo-Kaap. Et farverigt, muslimsk område med smalle, stejle gader. Her bor efterkommerne af de asiatiske malaj-slaver. Det lille Bo-Kaap Museum fra 1760’erne viser, hvordan en malaj-familie boede førhen.

 

Waterfront - et shopping- og forlystelsescentret på havnen

Waterfront er Cape Towns store turistmagnet, shopping- og forlystelsescentret på havnen. Det er indrettet i renoverede havnebygninger, omgivet af den arbejdende havn. Der er sjovt, spændende og afvekslende fra morgen til langt på natten. Fornemme butikker, jazzcafeer, havnerundfart, vin og øl, musik og optræden, ja alt kan klares her.

Du finder også nogle af Cape Towns bedste restauranter her. Så træk vejret og kast dig ud i det. Eneste problem er måske, at det er lidt for meget af det gode. Waterfront kræver god kondition. Eller måske skal du bare tage det i småbidder.

 

Robben Island

Nelson Mandelas gamle fangeø, hvor frihedshelten sad indespærret i 18 af de 27 år, apartheidstyret holdt ham fængslet. I dag museum for kampen mod apartheid. Afgang med båd fra Mandela Gateway på Waterfront. Rundture i det gamle fængsel med en af de tidligere fanger som guide. Derefter får du en køretur rundt på øen, bl.a. til en lille pingvinkoloni.

Turen til Robben Island er en oplevelse, du ikke må snyde dig selv for. Det er stærkt at høre de gamle fanger fortælle om dengang, om den elendige mad, arbejdsforholdene i kalkbruddet og straffen for ulydighed. Mandelas celle står der som dengang.

 

Kør videre fra Cape Town

Bjerge, hav og vinmarker

Western Cape er bjerge og hav, bjerge og vinmarker, bjerge og blomster og bjerge og halvørken. Overalt sniger bjergene sig ind som kulisser til menneske- og naturskabte oplevelser. Det er godt at vide, når bilturen skal planlægges. Vejene tager tid. De smyger sig langs de massive kulisser, der ikke sådan lader sig flytte. Det gælder uanset om du planlægger en dagstur på Kap Det Gode Håb, en tur til vingårdene, et besøg hos hvalerne på sydkysten eller en tur til blomstrerriget mod nord. Men mellem bjergene – lige bortset fra det tørre Karoo inde i landet – er der grønt og frodigt. Det er her, oplevelserne venter.

Kap det Gode Håb

Turen til ned den bjergfyldte halvø og Kap det Gode Håb kan nemt klares på en dag. Følg f.eks. dagens rytme og solens gang fra øst, over himlen mod nord – noget du skal vænne dig til – og ned i vest. Start tidligt fra din base i Cape Town og kør ad M3 til Muizenberg. Tag evt. en morgendukkert fra stranden i St. James med de farverige badehuse, gå så en tur i Simon’s Town, den gamle flådestation.

Prøv også at få tid til et besøg hos pingvinerne på Boulder’s Beach lige syd for byen. Kør så ind i nationalparken og gå eller tag tovbanen op til fyrtårnet på Cape Point og nyd udsigten mod Sydpolen. Gå ned til det lavere Kap det Gode Håb og få taget det obligatoriske billede foran skiltet der viser, at du nu befinder du dig på kontinentets sydvestligste punkt.

Aftensol langs vestkysten

Hjemturen går op langs vestkysten, så du får aftensolen med dig. Men masser af tilbud kan forsinke turen: Et lille dyrereservat, slangepark, kamelridning, strudsefarm, etc. Men det er vigtigt, at du når over det smukke pas Chapman’s Peak i dagslys. Her klynger vejen sig til bjergvæggen, udsigten er flot, men lad være med at kigge ned, hvis du lider af højdeskræk. Aftensmaden kan nydes i Hout Bay med fiskegrill på havnen eller i en af de superrige forstæder Clifton eller Camps Bay.

Sydkysten

Tag til Hermanus og Cape Agulhas. Det første sted for at se hvalerne boltre sig tæt på kysten. Det sker hvert år mellem juni og november. Det andet for at opleve det afrikanske kontinents sydligste punkt, hvor Atlanterhavet møder Det Indiske Ocean. Glem ikke at nyde turen gennem de maleriske fiskerlandsbyer.

Vestkysten

Flere maleriske fiskerlandsbyer, men her handler det ligeså meget om krebs og hummer som om fisk. Og det maleriske er lidt på retur. Feriefolket har opdaget den barske vestkyst, og dette folkeslag har faste meninger om, hvordan tingene skal indrettes, der ikke altid omfatter respekt for det oprindelige. Det er Crayfish-sæson hver forsommer i november-december.

Og blomsterlandet, der ellers holder sig til Northern Cape, trækker også ned her. Fra sidst i juli og et par måneder frem blomstrer den ellers så kedelige ørken. Landskabet bliver dækket af et tæppe af smukke, vilde blomster, vi aldrig har en chance for at se på vore breddegrader. Jo, det er værd at køre efter.

 

kør Videre fra Western Cape

Nordpå fra Western Cape

Har du tid og eventyrlyst, er N7 nordpå fra Western Cape starten på den helt store sydafrikanske rundtur, der bringer dig gennem Northern Cape til Kimberley, Johannesburg og Kruger, ned gennem Swaziland og regionen KwaZulu-Natal til Durban, videre langs Wild Coast til Port Elizabeth og derefter Garden Route tilbage til Cape Town. I alt 4.700 km. Afsæt en måned eller to. En tur for livet.

Østpå ad Garden Route

Den smukke vej gennem haverne langs Det Indiske Ocean. En flot mulighed med masser af oplevelser undervejs. Men flere alternativer går længere inde i landet, hvor du har vejene for dig selv, og ikke møder ret mange andre turister. Udgangspunktet er Route 62 og Oudtshoorn. Kør ad N12 mod nordøst, drej til højre i De Rust og følg R341 og senere R62 mod Port Elizabeth. Eller tag R407 nord for De Rust og kør østpå. Både Baviaankloof- og Kouga-bjergene er flotte kulisser til en natur-skøn tur gennem landsbyer på kanten af Karoo.

Mod nordøst

Lange og lige vejstrækninger, tilsat små oaser, blot du holder udkig. I byen Matjiesfontein, 240 km fra Cape Town står tiden stille. Tag formiddagskaffen på det historiske Lord Milner Hotel og frokost i Beaufort West, den ældste by i Karoo. I Kimberley eller Bloemfontein er der aftensmad og måske overnatning. Nu er der kun 400-500 km tilbage til Johannesburg. Det klares nemt, mens mørket sænker sig over Afrikas marker.

Kontakt