Rejser til Durban

Durban smager af Indien

Durban er anderledes. Her er vi halvvejs i Indien. Stærke krydderier, curries, en rickshaw eller to langs stranden. Her slår det indiske befolkningselement igennem. De kom som gæstearbejdere i 1800-tallet for at arbejde på de store sukkerplantager. De er blevet lige siden. Inderne præger bybilledet omkring Victoria Street Market og Juma-moskeen for enden af den gennemgående gade Commercial

Inspiration

Vis på kort

Hav(n) og strand

Durban er Sydafrikas tredjestørste by. Havnen er Afrikas største og byens strandpromenade er rivieraen på afrikansk: Skyskraberhoteller med udsigt til det blå Indiske Ocean. Legepladser, swimmingpool, barer, cafeer og restauranter. Her kører sorte zuluer rickshaw, og her kan du købe kunsthåndværk, træfigurer, giraffer og t-shirts på endeløse rækker af gademarkeder. Nedenfor ligger en lang og ubrudt sandstrand med gode bølger for surfere og lækre badeforhold for alle andre. The Golden Mile strækker sig fra havneindløbet og seks kilometer nordpå.

Havnefronten

Point Waterfront er et nyt forlystelsesområde, der er ved at blive bygget ved havneindløbet. Indtil videre er den vigtigste seværdighed Shaka Marine World, akvarium og vandland bygget i traditionel zulustil omkring en kopi af et gammelt skibsvrag. Her er delfiner, sæler og hajer med mulighed for at dykke og svømme. Inde i selve havnen er der flere kajanlæg (Wilsons Wharf, BAT Centre) med markeder og restauranter med frisk fisk, levende musik etc. Og mulighed for havnerundfart.

 

Durban centrum

I dag er centrum et kulturelt og folkeligt sammensurium i langt højere grad end byens fædre havde tænkt sig. De anlagde hovedgaderne Smith og West, der ligger vinkelret på strandpromenaden, byggede det majestætiske engelske rådhus, stationsbygningen og St. Paul’s Kirke. Der var (engelsk) stil over det. I dag drukner det hele i et stort farverigt marked, hvor det kan være svært at klemme sig forbi boderne.

De engang mondæne butikscentre har et vareudbud, der mere satser på det lokale publikum. De hvide fruer, der under apartheid promenerede ned ad gaderne på vej til en kop eftermiddagste på konditoriet, har som i andre sydafrikanske storbyer trukket sig tilbage til forstæder som Morningside og Berea. Durban er en afrikansk storby på godt og ondt. Hold på tegnebog og kamera, hvis du går en tur. Og hold dig væk efter mørkets frembrud (eller tag en taxa).

 

Apartheid på museum

Det forhadte paspolitis hovedkvarter er idag et museum om deres (u)gerninger. Her skulle alle sorte registreres med opholdstilladelse i hvide områder, arbejdstilladelser etc. Museet viser film og billeder om ulydighedskampagner og tvangsforflyttelser under apartheid.

 

Det Indiske Marked

En helt anden verden. Luk øjnene og træk vejret gennem næsen. Nyd den tunge duft af alverdens krydderier. Og forbered dig på, at der skal pruttes på priserne. Lige ved siden af finder du Juma Moské, der hævdes at være den største moské på den sydlige halvkugle.

 

Kør videre fra Durban

Nordpå til Kruger National Park

Nordkysten og Zululand. N2 bringer dig næsten derhen, du vil, uanset hvor du vil hen. Til højre byder Det Indiske Ocean sig til, til venstre har du Zululand med dyreparker som Hluluhwe-Imfolozi og Ithala. Vejen fortsætter mod Swaziland og Kruger National Park.

Nordvestpå til Johannesburg

Hovedvej N3 mod Johannesburg. Undervejs har du mulighed for en afstikker til Drakensbjergene, Pietermaritzburg og/eller Midlands Meander.

Sydpå til Cape Town

Sydkysten. Badeferie med småture til naturreservater. Dykning eller surfing. Eller ud på golfbanen. N2 fortsætter mod syd gennem Transkei og Wild Coast til Port Elizabeth og videre mod Garden Route og Cape Town.

Kontakt