Domkirken i Aachen

Tysklands første på UNESCOs verdensarvsliste

Karl den Store havde vilde drømme for Aachen, hvilket Domkirken er det bedste bevis på. Det var hans plan af skabe et helt nyt Rom og et religiøst centrum. På grund af domkirkens store betydning for arkitektur- og kunsthistorie, og da den er et af de bedste eksempler på kirkearkitektur, kom den som den første i Tyskland, på UNESCOs verdensarvsliste i 1978.

Du bliver med garanti også imponeret, så snart du træder ind i domkirken. Læn hovedet tilbage og se den 8 kantet og 32 meter høje kuppels mange smukke detaljer, fantastiske loftsmaleri og ikke mindst Barbarossa lysekronen, der hænger i en 27 meter lang kæde. Korsalen i gotisk stil brillerer med 27 meter høje vinduer, der dækker et glasareal på mere end 1.000 m², kaldes ofte for "Glashuset i Aachen”.

Aachen Domkirke blev færdiggjort 800 – samme år som Karl den Store, blev kronet som kejser i Peterskirken i Rom af pave Leo III. Samme pave indviede også domkirken i 805. I 814 blev Karl den Store begravet i kirken og efterfølgende kom flere tilbygninger til. Domkirken forblev et vigtigt magtcentrum i middelalderen, hvor mere end 30 tyske konger blev kronet mellem 936-1531.

Gennem årene har domkirken og dens mange relikvier draget mange beundrer og været et vigtigt pilgrimssted. Under 2. verdenskrig blev domkirken bombet af de allierede, men de fleste værdifulde genstande var heldigvis blevet sikret, så de kan ses i Aachens Domkirkes skatkammer. Selve domkirken blev restaureret gennem 3 årtier og står i dag flottere end nogensinde.

Kort

Vis på kort