Friedrichstadt

Historisk hollænderIdyl

Den lille by Friedrichsstadt ligger i marsken hvor Treene-floden løber ud i Ejderen, få kilomter fra Nordsøen. Byen blev grundlagt efter ordre fra Hertug Frederik 3. af Gottorf, som midt i trediveårskrigen ville skabe en handelsby, der kunne konkurrere med Hamborg. Han gav derfor i 1620 hollandske religiøse flygtninge, såkaldte remonstranter og mennonitter, lov til at slå sig ned og opgbygge en by efter hollandsk forbillede med kanaler (gracht) og gavlhuse i renæssancestil i en retvinklet byplan. Og den dag i dag ser man tydeligt, hvordan den hollandsk arkitektur præger byen. 

Men planen om en storby mislykkedes, og efter den Store Nordiske Krig i starten af 1700-tallet kom byen for første gang under en dansk konge, men bevarede sin unikke position, som et af de få steder med religionsfrihed i det ellers lutheranske Slesvig. Byen mest fremtrædende flygtning var en efterkommer af den franske konge Ludvig 13., som i 1796 blev hertug af Orléans og senere i 1830 den sidste franske konge under navnet Ludviifg-Fiilip af Frankrig. 

Når I besøger Friedrichstadt bør I absolut sætte tid af til en hyggelig kanalrundfart, hvor guiderne kan fortælle byens spændende historie, samtidigt med, at I kan nyde de smukke gavlhuse og pragtfulde haver fra kanalbådene. Vil I hellere selv sejle, er det muligt at leje en båd eller måske et paddleboard. Efter en tur på vandet kan I besøge museet Alte Münz, indrettet i et gammelt magasin fra 1626, hvor udstillingen fortæller om borgernes liv og vilkår siden byens grundlæggelse. Og er I toginteresserede kan I besøge Modellban-Zauber, et eldorado for modeltogsentusiaster.

Kort

Vis på kort