Autocamper i Europa - Bo midt i vinmarken

Kombinér vinsmagning med overnatning i autocamper - Bo hos den lokale vinbonde

Livsnydere på kør-selv-ferie i autocamper vil elske muligheden for at holde ind på en vingård og smage på de lokale druer, uden at skulle tænke på om promillegrænsen er overskrevet. Her kan du lade autocamperen stå og i ro og mag nyde livet. Når du har smagt på den gode vin og fået et solidt måltid, så kan du lægge dig til at sove med vinbonden som nabo.

Overnat på vingårde, landbrug eller hos private værter på din autocamper-tur gennem Europa

Forestil dig at du parkerer autocamperen på et vinslot eller med udsigt over vinmarker og vingårde og prøvesmager de lokale vine og gourmetprodukter, tilsat bekvemmeligheden af dit eget hjem på hjul.

På din vej gennem mange af Europas lande er det muligt at holde ind ved udvalgte vingårde og overnatte - nogle gange helt gratis, andre gange mod et gebyr eller mod forventning om at du prøvesmager og køber lidt af den lokale vin eller på anden måde støtter vinbonden, som giver dig husly - eller rettere, mulighed for at parkere og overnatte i helt unikke rammer. Oplevelsen skal ses som et alternativ til at køre ind på en campingplads eller Stellplads for natten.

"Fe-Fi" er en europæisk sammenslutning af private værter, som tilbyder rejsende i autocamper overnatning på deres private grundstykke, fx. en vingård, landbrug, frugtplantage, olivenlund, privat have, indkørsel, græsmark, gårdsplads eller tilsvarende. Foreløbig er der mere end 10 lande i Europa som har en lokal forening eller klub, hvor man efter tilmelding og køb af medlemskab, kan benytte sig af muligheden for at parkere og overnatte privat i sin autocamper. Generelt er overnatningerne gratis når først medlemskabet er betalt (typisk 200-500 kr. for en sæson pr. land/forening), og derefter kan man søge og reservere plads for natten via en bog, hjemmeside eller app. Nogle steder er det først til mølle.

Mange private værter kører selv i autocamper og er derfor tæt forbundet til miljøet. Andre tilbyder blot en overnatningsmulighed mod forventning om at man støtter/køber de lokale produkter. Værterne er for det meste hjælpsomme og måske bliver du inviteret til at spise med (gratis eller mod betaling). Mange værter sælger lokale produkter. Derudover er det en god måde at møde lokalbefolkningen og få tips og inspiration til egnens attraktioner og din videre færd med autocamper.

Tyskland og Østrig

Autocamper-overnatning i vinmarker og ved landbrug

I Tyskland og Østrig kan man købe et 1 års medlemskab af foreningen "Landvergnügen", som efterfølgende giver gratis adgang til autocamper-overnatning hos intet mindre end 1.400 tyske og 500 østrigske private værter, herunder vingårde, landbrug, restauranter m.m. Man kan kun blive hvert sted i 24 timer, hvorefter man må køre videre. Antallet af årlige medlemskaber (inkl. medlemskort, app-adgang og medfølgende vignet til forruden) er begrænset og bliver næsten altid udsolgt, så du kan med fordel bestille til det efterfølgende år, hvis denne type overnatning er relevant for din autocamper-ferie i Tyskland eller Østrig. Et medlemskab løber fra 1. april til 31. marts det efterfølgende år. Du finder yderligere information og mulighed for køb af 1 års medlemskab på hjemmesiden landvergnuegen.com

"Winzeratlas" tilbyder et lignende koncept som ovenstående, hvor du kan købe et autocamper-overnatnings-medlemskab og en bog, hvor ca. 200 tyske vingårde er listet med alle faciliteter for besøgende, herunder parkering og overnatning for autocampere. Du finder yderligere information og mulighed for køb af 1 års medlemskab på hjemmesiden winzeratlas-stellplatz.de

I Tyskland er det meget forskelligt om de enkelte vingårde, landbrug og private værter tilbyder strøm og vand - derfor bør du ankomme med et fyldt batteri og tilstrækkeligt med vand i tanken, så du kan klare minimum ét døgn uden tilslutninger.

Ved mange af de tyske vingårde og landbrug er der i øvrigt gode gode muligheder for vandreture til fods langs markerne og har du taget cyklen med i autocamperen, så er det ideelt at tage en tur rundt i vinlandskabet eller cykle langs floderne, hvor der ofte er gode cykelstier.

Frankrig

Autocamper-overnatning i de Franske vinmarker og ved landbrug

I Frankrig findes et stort netværk af vingårde som hilser autocampere velkommen for natten. De fleste gårde tillader kun én enkelt overnatning, sådan at det ikke bliver til deciderede lejr- eller campingpladser. Oversigten over de mange vingårde og landbrug er samlet i guidebogen "France Passion", som opdateres hvert år. Bogen og 1 års medlemskab samt en vignet til forruden koster ca. EUR 35 og inkluderer adgang til en online database. Bog og medlemskab kan kun købes direkte på France Passions egen hjemmeside.

Selvom nogle franske vingårde og landbrug tilbyder strøm og vand til autocampere, så er det ikke en selvfølge og du skal derfor være selvforsynende med strøm på batteriet og en fyldt vandtank. Derudover skal du huske at spildevand ikke må lukkes ud på mange ejendomme - luk derfor hanen under vognen og led først spildevandet ud, når passende faciliteter er tilgængelige - f.eks. på campingpladser eller tankstationer med faciliteter o.l.

Oversigten med de mange vingårde i Frankrig finder du i bogen, som kun kan købes online hos "France Passion". Samtidig med bogen får du 1 års medlemskab samt et mærkat, som du kan sætte i forruden på din leje-autocamper. Prisen er ca. EUR 35.

Du finder yderligere information og mulighed for køb af 1 års medlemskab af France Passion på hjemmesiden france-passion.com/en

Italien

Autocamper-overnatning i de Italienske vinmarker og ved landbrug

I støvlelandet er det også muligt at overnatte på vingårde og andre gårde i din autocamper. Ligesom i Tyskland og Frankrig, så kan du kun blive i 24 timer på en gård og det forventes at du køber den lokale vin eller hvad der ellers produceres og sælges på stedet, for at støtte den lokale bonde. Til gengæld et det mange steder gratis at overnatte og du får en unik oplevelse, som er helt anderledes end at holde ind på en campingplads for natten. Husk, du skal være selvforsynende, dvs. medbringe en fuld vandtank, gas og batterier der er opladet, da der kun er få steder som tilbyder tilslutning af strøm og tømning af spildevand m.v.

Agricamper Italia: Mere end 200 italienske vinbønder, gårde og andre lokale producenter har tilsluttet sig netværket "Agricamper Italia". For ca. EUR 35 får du adgang til app'en, hvor du kan søge og se en alle lokationer, hvor det er muligt at overnatte på gårde, vinslotte og tilsvarende steder. Selve overnatningen er gratis, da dit medlemskab er betalt via app'en. Du skal også bruge app'en for at reservere plads til din autocamper og når du ankommer skal du vise dit digitale medlemsbevis, som du finder i Agricamper app'en. Læs mere og køb her: agricamper-italia.com/en/

In Camper con Gusto: Websitet "In Camper con Gusto" incampercongusto.it/en/home-en/ har samlet en lang række steder i Norditalien (primært Parma, Piacenza, and Reggio Emilia) hvor du kan overnatte med din autocamper. Sitet fokuserer på kulinariske overnatningsteder hvor du spiser og drikker godt, eller hvor der er mulighed for at købe lokale produkter. Sitet har også en Stellplads-oversigt, hvis du bare leder efter et simpelt sted at overnatte i din autocamper. Ligesom hos Agricamper, så koster det ca. EUR 35 for et medlemskab af "In Camper con Gusto" med 1 års gyldighed og derefter er overnatning gratis hos de bønder og andre private værter, som har tilsluttet sig netværket.

England, Skotland, Wales, Irland og Nordirland

Autocamper-overnatning på de Britiske Øer ved landbrug, gårdbutikker, Inns og Pubs

Når du kører i autocamper på de Britiske Øer, kan du med fordel overnatte på de såkaldte "Brit Stops" - et stort netværk af 1.100 private værter, der tilbyder overnatning i autocamper på deres private grundstykke. Overnatningsstederne indbefatter gårde, landsteder, vingårde, pubber, gårdbutikker og andre unikke steder, hvor det er muligt at kombinere autocamper-overnatning med den lokale kultur og gæstfrihed. Brit Stops eksisterer i England, Skotland, Wales, Nordirland og Irland.

Et medlemskab af Brit Stops købes for 1 år ad gangen, hvorefter det er muligt at bo én nat gratis hos Brit Stops værter. Brit Stops tilbyder ikke de tjenester, som du vil finde på en campingplads, til gengæld holder du på et unikt sted for natten og mange steder er det muligt at købe lokale produkter eller få et måltid mad. Kun et lille antal værter tilbyder tilslutning af el og påfyldning af vand. Derfor forventes det, at autocamperen har de fornødne faciliteter til at klare en overnatning uden tilslutninger. Her kan du læse meget mere om Brit Stops samt hvordan du køber 1 års medlemskab.

Spanien

Autocamper-overnatning i de spanske vinmarker og olivenlunde

Vi arbejder på at indhente information om privat overnatning og ophold på vingårde, landbrug og olivenlunde i Spanien.

I mellemtiden henviser vi til espana-discovery.es, som er den spanske forening af private autocamper-værter.

Galleri - overnatning i vinmarker og ved landbrug