Autocamper i Europa - Bo midt i vinmarken

Kombinér vinsmagning med overnatning - stellplatz hos den lokale vinbonde

Livsnydere på kør-selv-ferie i autocamper vil elske muligheden for at holde ind på en vingård og smage på de lokale druer, uden at skulle tænke på om promillegrænsen er overskrevet. Her kan du lade autocamperen stå og i ro og mag nyde livet. Når du har smagt på den gode vin og fået et solidt måltid, så kan du lægge dig til at sove med vinbonden som nabo.

Overnat på vingårde og landbrug på din tur gennem Europa

Forestil dig at du parkerer autocamperen på et vinslot eller med udsigt over vinmarker og vingårde og prøvesmager de lokale vine og gourmetprodukter, tilsat bekvemligheden af dit eget hjem på hjul.

På din vej gennem mange af Europas lande er det muligt at holde ind ved vingårde og overnatte - nogle gange helt gratis, andre gange mod et gebyr eller mod forventning om at du prøvesmager og køber lidt af den lokale vin eller på anden måde støtter vinbonden, som giver dig husly  - eller rettere, mulighed for at parkere og overnatte i helt unikke rammer. Oplevelsen skal ses som et alternativ til at køre ind på en campingplads eller Stellplatz for natten.

Autocamper-overnatning i de tyske vinmarker

Det tyske vininstitut, DWI, har registreret mange af de vingårde i Tyskland, hvor man kan ankomme i autocamper og parkere for natten. Mere end 38 vingårde i Tyskland tilbyder foreløbig denne service. Nogle vingårde har kun få pladser til autocampere (2-4) mens andre har lidt større parkeringsforhold på enten grus eller græs.

Det er meget forskelligt om de enkelte vingårde tilbyder strøm og vand - derfor bør du ankomme med et fyldt batteri og tilstrækkeligt med vand i tanken, så du kan klare minimum ét døgn uden tilslutninger.

Ved mange af de tyske vingårde er der i øvrigt gode gode muligheder for vandreture til fods langs markerne og har du taget cyklen med i autocamperen, så er det ideelt at tage en tur rundt i vinlandskabet eller cykle langs floderne, hvor der ofte er cykelstier.

Listen med de tyske vingårde der tilbyder overnatning for autocampere, kan downloades her (PDF). Derudover findes der også en bog "Winzeratlas", hvor ca. 200 tyske vingårde er listet med alle faciliteter for besøgende, herunder parkering og overnatning for autocampere.

Autocamper-overnatning i de Franske vinmarker

I Frankrig findes et stort netværk af vingårde som hilser autocampere velkommen for natten. De fleste gårde tillader kun én enkelt overnatning, sådan at det ikke bliver til deciderede lejr- eller campingpladser. Oversigten over de mange vingårde og landbrug er samlet i guidebogen "France Passion", som opdateres hvert år. Bogen og 1 års medlemskab samt et mærkat til forruden koster ca. EUR 30 og inkluderer adgang til en online database. Bog og medlemskab kan kun købes direkte på France Passions egen hjemmeside: https://www.france-passion.com/en/.

Selvom nogle franske vingårde og landbrug tilbyder strøm og vand til autocampere, så er det ikke en selvfølge og du skal derfor være selvforsynende med strøm på batteriet og en fyldt vandtank. Derudover skal du huske at spildevand ikke må lukkes ud på mange ejendomme - luk derfor hanen under vognen og led først spildevandet ud, når passende faciliteter er tilgængelige - f.eks. på campingpladser eller tankstationer o.l.

Oversigten med de mange vingårde i Frankrig finder du i bogen, som kun kan købes online hos "France Passion". Samtidig med bogen får du 1 års medlemskab samt et mærkat, som du kan sætte i forruden på din leje-autocamper. Prisen er ca. EUR 30. Bog, medlemskab og mærkat kan kun købes direkte hos France Passion. Køb her >> https://www.france-passion.com/en/

Autocamper-overnatning i de Italienske vinmarker

I støvlelandet er det også muligt at overnatte på vingårde og andre gårde i din autocamper. Ligesom i Tyskland og Frankrig, så kan du kun blive i 24 timer på en gård og det forventes at du køber den lokale vin eller hvad der ellers produceres og sælges på stedet, for at støtte den lokale bonde. Til gengæld et det mange steder gratis at overnatte og du får en unik oplevelse, som er helt anderledes end at holde ind på en campingplads for natten. Husk, du skal være selvforsynende, dvs. medbringe en fuld vandtank, gas og batterier der er opladet, da der kun er få steder som tilbyder tilslutning af strøm og tømning af spildevand m.v.

Agricamper Italia: Mere end 200 italienske vinbønder, gårde og andre lokale producenter har tilsluttet sig netværket "Agricamper Italia". For ca. EUR 35 får du adgang til app'en, hvor du kan søge og se en alle lokationer, hvor det er muligt at overnatte på gårde, vinslotte og tilsvarende steder. Selve overnatningen er gratis, da dit medlemskab er betalt via app'en. Du skal også bruge app'en for at reservere plads til din autocamper og når du ankommer skal du vise dit digitale medlemsbevis, som du finder i Agricamper app'en. Læs mere og køb her: agricamper-italia.com/en/

In Camper con Gusto: Websitet "In Camper con Gusto" incampercongusto.it/en/home-en/ har samlet en lang række steder i Norditalien (primært Parma, Piacenza, and Reggio Emilia) hvor du kan overnatte med din autocamper. Sitet fokuserer på kulinariske overnatningsteder hvor du spiser og drikker godt, eller hvor der er mulighed for at købe lokale produkter. Sitet har også en Stellplatz-oversigt, hvis du bare leder efter et simpelt sted at overnatte. Ligesom hos Agricamper, så koster det ca. EUR 35 for et medlemskab af "In Camper con Gusto" med 1 års gyldighed og derefter er overnatning gratis hos de bønder, som har tilsluttet sig netværket.

Galleri

Mere om kør-selv-ferie i autocamper i Europa