Kør-selv-ferie Dalmatien

Dalmatien - Brusende vandfald, smukke kyststrækninger og de fineste middelalderbyer

Tag familien med på en fantastisk kør-selv-rejse langs Dalmatiens maleriske kyst, der rummer alt det bedste, Adriaterhavet kan byde på. Den forrevne klippekyst bugner med hvide stenstrande, idylliske landsbyer og velbevarede naturskatte, og de mange småøers skjulte bugter med krystalklart vand frister med både solbadning og eventyr.

Klimaet er varmt og solskinstimerne mange, så I kan nemt kombinere badeferie med kør-selv-rejse i hele sommerhalvåret fra maj til oktober. Tidligt forår og efterår er ikke nær så varme, men sætter derimod en frodige grøn scene for jeres bilferie. Uanset om I pakker bilen hjemmefra og kører den smukke tur igennem Europa, eller lader os stå for billejen og henter lejebilen i Split eller Dubrovnik lufthavn, venter der et væld af unikke oplevelser på jeres kør-selv-rejse langs Dalmatiens kyst.

Inspiration

Vis på kort

Nordlige Dalmatien

Den nordlige del af Dalmatien er uspoleret natur, historiske perler og øhop i den kroatiske skærgård. Stadig forholdsvis uberørt af turismen, rig på strandidyl, velbevarede middelalderlandsbyer og velsmag er denne smukke kyststrækning ideel at udforske på en bilferie.

Zadar

Zadar, porten til Dalmatien, er en by man forelsker sig i. Med 3000 års historie og en livlig sjæl har byen noget for alle. Det historisk centrum ligger på en halvø og en fin gammel bymur omkranset mylderet af mennesker i de kringlede gader. Besøg den stemningsfulde og livlige markedsplads med lokale varer, lad børnene gå på opdagelse blandt tårne og romerske ruiner, gå langs palmepromenaden og oplev det specielle havorgel spille, når bølgerne slår imod molen.

Sibenik

Sibenik er en usleben diamant; maleriske og historisk, men også upoleret. Sibenik slænger sig henkastet op ad en bakke og har derfor flere trappetrin, end I vil kunne tælle. Men de sjove smågader, der snor sig imellem stenhuse, farverige trædøre og støbejernsbalkoner, kan I sig selv fylde dagen ud. Dertil kommer tre smukke borge med panoramiske vues, en hyggelig strandpromenade og en kunstig sandstrand, når børnene skal have en pause fra gåturene.

Nationalparken Paklenica

Nord for Zadar finder I et dramatisk og bjergrigt landskab i Paklenica Nationalpark. Parkens to dybe bjergkløfter er beklædt med en mangfoldig flora, grotter åbner for kreative underjordiske landskaber og de nøgne klippetoppe strækker sig rankt i vejret. Parken har omkring 400 klatreruter af forskellig sværhedsgrad og 150 km afmærkede vandreruter, der inviterer hele familien til aktive og spændende oplevelser i bjergene.

Nationalparken Krka

Forestil jer at vandre langs en rolig, smaragdgrøn flod til brusende hvide vandfald, der falder yndefuldt i flere plateauer omgivet af tæt skov. Den krystalklare klippesø for enden af hele herligheden er tillokkende og svalende, og her tilbringer I dagen i vandet akkompagneret af vandfaldets og naturens lyde. Det lyder måske for eventyrligt til, at det kan være sandt, men ikke desto mindre er det sådan et scenarie, der udspiller sig i Krka Nationalpark; et af de mest fantastiske og mest fotograferende naturområder, Kroatien kan byde på

Den kroatiske skærgård

Uden for den nordlige kyststrækning ligger et fantastisk skærgårdsagtigt område med over 300 småøer. Mange af dem lokker med paradisiske og fredelige bugter og de ældgamle, pittoreske landsbyer med stenhuse og ujævne gader emmer af en svunden tid. Lad derfor lejebilen står og besøg fredfyldte og naturskønne øer som Silba, Olib og Dugi Otok.

89 af disse øer og holme udgør i dag naturreservatet Kornati, der er fantastisk at udforske enten på egen båd eller på en guidet tur. Her kan I snorkle, bade, dykke og fiske jer til en fortrinlig dag for hele familien i Europas klareste hav

Centrale Dalmatien

Det centrale Dalmatien er hjem for nogle af de mest berømte kroatiske sommerferiesteder. Kør langs kysten til charmerende landsbyer, der ligger som perler på en snor eller tag bilfærgen fra Split til et væld af nye smukke kør-selv-oplevelser på de idylliske øer. I kan også bytte lejebilen ud med båd og udforske øernes hemmelige bugter, smukke klippekyster og turkisblå hav.

Primosten

Mellem Sibenik og Trogir ligger billedskønne Primosten. Byen er bygget på en høj med kirken St. George på toppen. Området er kendt for sine smukke vingårde, stranden Mala Raduca og ikke mindst det traditionelle æselløb, der afholdes hver sommer.

Trogir

Trogir er en forførende lille by med snoede middelaldergader, der folder sig ud fra den charmerende plads midt i byen. Med en smuk katedral, spændende historiske bygninger og en idyllisk promenade, der ikke er så overrendt, som mange af de mere populære kystbyer, er denne lille perle et charmerende stop på jeres kør-selv-eventyr langs kysten.

Split

Den centrale kystby Split er, ligesom klimaet, varm og velkommende. Det er en livlig og pulserende by, hvor gaderne mellem de middelalderlige bygninger runger af turister og lokale i lystige handler. Livet er centreret omkring den gamle bydel, hvor det pittoreske Diocletians Palads, en imponerende romersk ruin, Sct. Domnius klokketårn og slotsruinen Zlatna vrata sætter gang i fantasien, og havnen lokker med hyggelige restauranter

Øerne

Split er porten til nogle af Dalmatiens mest attraktive ferieøer. Tag lejebilen med til Brac, hvor byen Bol nærmest ligger uforandret over de seneste 100 år, og den smukke strand, Zlatni Rat, venter. Øen Hvar møder jer med en duft af lavendel, rosmarin og lyngmarker samt idylliske byer med brostensbelagte gader og hvidkalkede huse. Korculas fyrretræer og vinmarker danner rammen om de kønne landsbyer med venetianske nuancer.

Cetinakløften

Byen Omis ved Cetinaflodens udmunding er en gammelt piratbase, hvor de høje klippeknolde har skærmet byen mod fjender. I dag er Cetinaflodens billedskønne landskab med grotter, vandfald og frodige flodbredder et fantastisk sted at rafte og sejle. Her kan I også tage en afstikker til de sælsomme Imotski-søer, der ligger som kæmpe turkise vandhuller omgivet af lodrette klippevægge.

Sydlige Dalmatien

Makaska Riviera

Fra byen Baska Voda og ned til byen Bacína ligger Makaskar Riviera, én af Europas smukkeste køreture. Ved denne dramatisk kystlinje, hvor småbyerne dypper tærerene i Adriaterhavet og bjergene tårner sig op over kysten, kører I blandt olivenlunde og palmer igennem det frodige kroatiske spisekammer. Kysten er strøet med små bugter og klippestrande, hvor bølgernes skvulp er det, der larmer mest. Nyd friheden ved en bilferie og find jeres egen lille oase her i det sydlige Dalmatien.

Kroatiens spisekammer

Neretvafloden med Dalmatiens måske frodigste natur står i skarp kontrast til de nøgne kalkstensklipper. Her i Kroatiens spisekammer ses melonplantager, mandarintræer og bølgende marker så langt øjet rækker. Fortsætter I ad kysten, der er kendt for sine østers, til halvøen Peljesac, bør I stoppe ved den pittoreske lille havneby Mali Ston. En middelalderlig stenmur med tårne, som I kan gå på, forbinder byen med søsterbyen Ston, hvilket er en sjov vandretur for hele familien. Fra halvøen kan I også sejle til den skovbeklædt og eksotiske ø Mijet

Dubrovnik

De røde hustage og grønne balkoner ligger som et filttæppe for jeres fødder, når I går oppe på bymuren omkring den gamle bydel. Den spændende arkitektur, der hvisker om en romantiseret middelalder blander sig med ruiner og skudhuller fra en ikke så fjern krig, hvor byen blev beskudt med mere end 2.000 missiler. I dag er Dubrovnik en levende by, hvor I kan nyde livet lidt med god mad, shopping og storbyvibes.

Smag på Dalmatien

Jeres kør-selv-rejse til Dalmatien vil blive krydret med smagsoplevelser i særklasse. Dalmatiens kyst er rig på fisk og skaldyr, og det gavmilde klima sørger for solmoden velsmag og aromatiske krydderurter. Deres køkken er, ligesom middelhavskøkkenet, kendetegnet ved enkelthed, hvor salvie, laurbærblade, basilikum og rosmarin skaber den karakteristiske dalmatiske smag. På de traditionelle restauranter, Konobas, serverer de Peka, en speciel måde at tilberede maden på, og retter som fiskesupper, skaldyrsragout og risotto med blæksprutteblæk. Velbekomme!

Kontakt