Rejser til Rhinen-Mosel-Franken

Forførende god vin og smukke borge i Rhinen-Mosel-Franken

Danskerne har for længst taget Rhinen-Mosel-Franken til deres hjerter. Og det er nemt at forstå, hvorfor mange forelsker sig i området, der ligger nord for Schwarzwald i det midtvestlige Tyskland. I Rhinen-Mosel finder du slotte og borgruiner på hver bjergtinde, der fortæller om fortidens myter, ridderkampe og krigeriske hændelser. Mange af borgene er i dag renoveret og åbne for besøg.

Er du vinnyder, så er Rhinen-Mosel bestemt en rejse værd. Romerne plantede her de første vinstokke for 2.000 år siden. Pga. de ideelle vækstbetingelser ser du i dag vinmarker og vinbjerge overalt. Hver lokalområde har deres egen vinfest, så måske er du heldig at havne midt i en, når du rejser til Rhinen-Mosel. Ellers kan du altid besøge den lokale vinbonde og få dig en smagsprøve eller to. Og midt i det hele flyder de legendariske floder Rhinen og Mosel.

Start din rejse til Rhinen-Mosel-Franken ved at pakke bilen og køre selv, eller flyv til Frankfurt, lej en bil, der står klar i lufthavnen, når du ankommer, og kør på eventyr.

rejseformer

Inspiration

Vis på kort

Hvor Rhinen og Mosel floderne mødes

I Koblenz har du et godt udgangspunkt, når du rejser til Rhinen-Mosel. Hvis du tager op til udsigtspunktet fra borgen Ehrenbreitstein, kan du se, hvor floderne Rhinen og Mosel løber sammen.

Om sommeren er der en svævebane, men du kan også sejle dertil fra Koblenz. Byen har undergået en hurtig udvikling efter 2. verdenskrig. Heldigvis er flere barokke kvarterer blevet genopbygget, specielt i centrum omkring den atmosfærefyldte plads Plan. Der er også mange hyggelige gamle caféer og værtshuse i Koblenz.

Burg Eltz – som taget fra et eventyr

Når du rejser til Rhinen-Mosel, kan du tage en udflugt til Burg Eltz, der er en af de smukkeste og bedst bevarede borge i Tyskland. Burg Eltz ligger i et smukt uspoleret landskab og emmer af romantik og spændende historie. Du kan runde din tur af på en af restauranterne med en kop kaffe og kage eller måske et glas vin fra området.

Eifelbjergene og bilræs på Nürburgring

Det er et mangfoldigt landskab, du bliver vidne til, når du rejser til de lave Eifelbjerge i Rhinen-Mosel. De dybgrønne skove, flotte dale og cirkelrunde mørkeblå søer vil fryde dit øje.

Du kan også vælge at stoppe ved nogle af de mange seværdigheder som fx det smukke Maria Laach kloster. Eller hvad med at afprøve dine køreegenskaber på racerbanen Nürburgring med din egen bil?

Hvis du er her anden weekend i august, kan du overvære Oldtimer Grand Prix, som er et slaraffenland for bilentusiaster, der elsker gamle racer- og veteranbiler. Du kan endda komme ned i pit-området under løbene.

Bogtrykkerkunstens opfinder i Mainz

Du læser en spændende bog, avisen eller et tidsskrift, og dine børn får udleveret utallige undervisningsbøger. Du tænker sikkert ikke over det, men var det ikke for Johann Gutenberg, der opfandt bogtrykkerkunsten i 1457, så verden måske anderledes ud i dag. I Mainz kan du i dag komme på en spændende rejse gennem Gutenbergs liv og bogtrykkerkunstens historie på det medlevende Gutenberg-Museum.

Den lille by med de store oplevelser

Selvom Rüdesheim er en mindre by i Rhinen-Mosel med ca. 10.000 indbyggere er det en af de mest besøgte byer i hele Tyskland. Rejser du til Rüdesheim kan du fx besøge den gamle borg, Brömserburg, med et stort interessant vinmuseum. Her kan du få en smagsprøve på nogle af de mange vine, der dyrkes i området. Prøv også svævebanerne, der tager dig til den mindre by Assmannshausen, som er kendt for sin smukke beliggenhed og produktion af rødvine.

Til middag på en middelalderborg

Rejser du til Cochem i Rhinen-Mosel finder du en hyggelig by med mange gamle bindingsværkshuse og Moselpromenaden med udsigt over floden. Det smukke middelalderslot Reichburg ligger højt oppe og spejder ud over Cochem.

Besøger du slottet kan du også prøve en rigtig middelaldermiddag. Landskabet omkring Cochem er enestående med de mange vinklædte skråninger. Vinproduktionen er vigtig for området, så du skal også besøge en af de mange private vinkældere med vinsmagning.

På eventyr i Sankt Goarshausen

Du har flere spændende seværdigheder at vælge imellem, når du rejser til byen Sankt Goarshausen i Rhinen-Mosel. Hele to borge holder godt øje med byen. Ikke langt derfra kan du se den sagnomspundne Lorelei klippe, der har været skyld i mange skibsforlis. En anden borg er Rheinfels. Det er den største ruin ved Rhinen og absolut et besøg værd. Midt i Rhinen ligger den gamle toldstation, Pfalzgrafenstein, hvor du kan besøge et lille museum. Du kan kun sejle dertil fra Kaub.

Ædelstenenes mekka

Ædelstene kan fascinere enhver. I Idar-Oberstein kan du lære en masse om stenene, der har tryllebundet mennesker i århundrede. Besøg bl.a. museet og værkstedet. Og hvem ved, om du er heldig at gøre et fund i minen?

Marksburg – den ægte vare

Rejser du til Marksburg i Rhinen-Mosel, finder du det eneste slot ved Rhinen, der aldrig har været ødelagt. Her får du mere end 700 års historie serveret på et sølvfad. Slottet, der ligger højt oppe over den lille by Braubarch med en storslået udsigt over Rhinen, har fået sin nuværende form efter hundredvis af år med konstante tilbygninger.

Tag en guidet rundvisning og slut af på den hyggelige restaurant med en terrasse, hvor du har en fabelagtig udsigt over området.

Verdenskulturarv ved Rhinen

UNESCO har med god grund sat strækningen mellem Rüdesheim og Koblenz på Rhinen på listen over verdens kulturarv. Her finder du nemlig stejle klipper dækket med vinstokke, små fotogene landsbyer langs flodbredden og ikke mindst en perlerække af spektakulære borge.

Rejser du rundt i dette område af Rhinen-Mosel, kan du også nyde et herligt måltid mad, der er en ridder værdig. Udsigten over det dramatiske flodlandskab gør bestemt ikke oplevelsen ringere. Du kan fuldende det med en overnatning, hvor omgivelserne er som en rejse tilbage i tiden.

Romerne i Tysklands ældste by

Rejser du gennem Rhinen-Mosel, bør din vej gå forbi Trier. Trier er Tysklands ældste by og et helt specielt sted i Rhinen-Mosel området. I Trier ser du nogle af de bedst bevaret monumenter og bygninger fra romernes storhedstid for hele 2.000 år siden.

Det bedste sted du kan begynde din tur rundt i Trier, er fra den imponerende byport, Porta Nigra. I den barokke park, Palastgarten, finder du nogle interessante romerske badeanstalter. Amfiteateret med plads til 20.000 og Römersbrüske er flere gode eksempler på romernes bygningskunst. Nutidens Trier er også vinmarker, turbåde og det gamle fiskerkvarter, der minder som en lille selvstændig landsby med restauranter og caféer.

Kontakt