Kør-selv-ferie Istrien

Istrien har alt - krystalklart vand, skønne havnebyer og smukke naturparker

Halvøen Istrien i Kroatien bugner af spændende kør-selv-oplevelser for hele familien. Med palmetræer, olivenlunde og vinmarker i baggrunden ligger de hvide kyster og slænger sig langs Adriaterhavets krystalklare vand. Kysten byder på havnebyer med italienske nuancer, hemmelige strande og skønne campingpladser, mens trøfler, lokal vin og middelalderstemning i bjergene krydrer jeres bilferie med unikke stunder.

Istrien har et dejligt varmt klima, og hele sommerhalvåret fra maj til oktober byder på solrige og varme dage, men juni, juli og august har det bedste badevejr. Uanset om I flyver til lufthavnen i Pula eller Trieste (Italien) og henter lejebilen der, eller pakker bilen hjemmefra og kører den smukke tur ned igennem Europa, så venter der masser af smukke kør-selv-oplevelser i Kroatiens frodigste region.

Inspiration

Vis på kort

Havnebyer og camping på Istriens vestkyst

Istriens vestkyst er spækket med smukke feriebyer og overdådig natur. Strandene består primært af små hvide sten eller klipper og fremhæver det turkise krystalklare hav, der skulper ind på bredden. Bugter og vige ligger hele vejen langs kysten med uberørte og magiske små oaser. Den lange frodige kyst er derfor også et populært sted at campe på en kør-selv-ferie, og der findes mange hyggelige og naturskønne pladser lidt væk fra byerne, hvoraf mange af dem er indrettet til børnefamilier.

Umag

Umag er en charmerende lille havneby, hvor de brostensbelagte gader snor sig i den gamle by og rivieraens mange små bugter lokker med krystalklart vand. Her kan I både nyde dagene ved vandet, hoppe på cyklen og udforske de kuperede omgivelser eller besøge vandlandet sammen med børnene.

Porec

Porec er den mest populære ferieby i Istrien. De to bugter Zelena og Plava Laguna er populære badesteder og har campingpladser, havnefronter og shopping. Men byen har også en lang og fascinerende historie, da den har været central under både det romerske og østrigske imperium, så det historiske centrum er et besøg værd. Børnene vil derimod elske vandlandet Aquacolors.

Rovinj

På en lille klippefyldt tange ligger Rovinjs gamle bydel, hvor de charmerende huse dypper tæerne i det klare Adriaterhav og tårnet fra den imponerende katedral troner over byens tage. I denne maleriske by hersker italienske stemninger i de snævre gader, og den livlige havn lokker med hyggelige cafeer og smukke udsigter. I forlængelse af byen ligger et sublimt naturområde, Zlatni Park, med snoede skovstier og eventyrlige små vige, hvor børnene kan bade. Her findes desuden spændende muligheder for cykelture og klippeklatring for de aktive.

Naturreservatet Limski zaljev

Limski-fjorden, også kaldet Limfjorden, snor sig som en blågrøn slange mellem de frodige bakker. Denne ni kilometer lange fjord, der flækker kyststrækningen over på midten, opleves allerbedst fra vandsiden, så byt lejebilen ud med en hyggelig bådtur eller oplev kalkstenshulen Romuldo, hvor der er fundet levn fra stenaldermennesker. 

Den bjergrige østkyst

Istriens østbred sætter en mere dramatisk scene for jeres bilferie. Her ligger de frodige bjerge i smuk kontrast til det azurblå hav og med udsigt til de skønne øer, der ligger i Kvarnerbugten. Øerne Krk og Cres er begge spændende udflugtsmål, hvis jeres kør-selv-ferie tager jer til Istriens østkyst.

Labin og Rabac

Disse to små perler på østkysten er spændende og mindre besøgte alternativer til de kendte kystbyer på vestkysten. Rabac ligger i en smuk bugt og har alt der skal til, for at I får en dejlig strandferie. Når I har fået nok af at bage i solen og plaske rundt i havet, så kan I tage lejebilen til Labin, der ligger i de bagvedliggende bjerge og spejder ud over havet. Den gamle bydel med farverige småhuse og hyggelige pladser indbyder til hyggeligt samvær med de lokale i de lune aftentimer.

Den sydlige spids

Pula

Pula, Istriens største by, summer af liv og kultur. Med over 3.000 års historie og indflydelser fra både italienerne, slaverne og østrigerne er byen spædende at gå på opdagelse i. Det mest imponerende monument er det romerske amfiteater Arena, hvor jublen over blodige gladiatorkamp i dag er byttet ud med klapsalver ved de mange musik- og kulturevents. Byen inviterer derudover på smagfulde aftener, shopping og underholdning for alle aldre.

Medulin

Medulinas hvide stenhuse med blomstrede balkoner og grønne haver giver byen sin charme, men egentlig er det den kilometer lange sandstrand, havnepromenade og det lave vand, der gør stedet til en attraktiv ferieby. Det er ideelt for børnefamilier på kør-selv-ferie at tilbringe et par skønne dage i solen her, hvor storby, bjerge og naturoplevelser blot ligger en kort køretur væk.

Fazana

Denne middelalderlige fiskerby, der ligger omgivet af marker og olivenlunde, er et godt bud, hvis I ønsker at mærke den mere uberørte og autentiske kroatiske stemning. Tempoet er roligt i de smalle gader ved torvet, og småbådene i havnen skvulper i takt med hvidvinen, imens I smager på havets spisekammer på én af de små restauranter.

Naturparken Kamenjak

Kamenjak ligger på halvøen Premantura og er Istriens sydligste punkt. Det uberørte naturområder gemmer på mange naturlige skatte, der bare venter på at blive udforsket. I kan f.eks. indtage øen på cykel og beundre den fantastiske flora og fauna, eller tilbringe dagen på en af de smukke og uberørte klippestrande i de omkring 20 bugter.

Brijuni-øerne

Disse 14 grønne oaser kan nås med båd fra Fazana og er et absolut must. Blandt arkæologiske sites, eksotiske dyreparker, dinosaurfodspor og imponerende smuk natur, venter der masser af store oplevelser. Uanset om I vælger at cykle, spadsere, snorkle eller tage det lille turisttog rundt, vil I få en fantastisk dag.

Middelalderbyerne i midten

Kunstnerbyen Groznjan

På en bakketop ligger denne maleriske middelalderby med brostensbelagte smågader og stenhuse med blå døre og farverige blomster. Mange kunstnere er blevet forført af byens charme, og derfor findes der et utal af gallerier og kunstevents, der kan tilfredsstille et kreativt hjerte.

Trøffelbyerne

Motovun og Buzet er oplagt at besøge, hvis I er til eksklusiv velsmag. Trøflerne herfra er fuldt på højde med de franske og italienske, men priserne er meget lavere. I kan mæske jer i lokale trøffelretter i de middelalderlige byer eller selv tage med på trøffeljagt de frodige bakkedale.

Verdens mindste by

I Hum, verdens mindste by, har tiden stået stille. Her leves livet som i gamle dage og traditioner holdes i hævd. I de små gader mærker I historiens vingesus, hvilket forstærkes, når I smager på den lokale brændevin Humska Biska og besøger den charmerende vandmølle.

Vinruter og grotter

Istrien er Kroatiens bedst udviklede vinregion. På en kør-selv-ferie er det oplagt at følge de brune vinskilte, der vil bringe jer forbi mange små lokale vinproducenter, hvor I kan smage på den populære væske.  

Der findes omkring 1.000 grotter i Istrien, men kun få af dem er åben for offentligheden. I Baredin-grotten ved Nova Vas og Festinsko Kraljevstvo-grotten ved byen Zminj har de mange drypsten skabt spændende underjordiske landskaber med stenskulpturer, der danner et imponerende skue.

For børn og barnlige sjæle

Istrien er en spændende kør-selv-destination for hele familien. Mange af campingpladserne og byerne har børnevenlige områder og strande, men der er også rig mulighed for at få en aktiv ferie med udendørs sport som tennis, mountainbike- og vandreture, havkajak, caving og andre sjove aktiviteter. Her findes også et stort udvalg af temaparker og vandland ved feriebyerne, som kan underholde familiens yngste.

Det frugtbare spisekammer

Istrien er et paradis for gourmander, da det flade og uhyre frodige område producerer mange smagfulde råvarer. Istriens olivenolie er er i særklasse, ligesom vinen efterhånden kan konkurrere med de populære områder i Frankrig og Italien. Men den helt store lokale delikatesse er trøfler, der findes i rigelige mænger i den kuperende region. Kysten er rig på fisk og skaldyr, og især Limfjorden byder på smagfulde fiskeretter i særklasse.

Kontakt