Mystik og historie i højlandet

Skotlands utæmmelige natur

Det nordlige højland med sine savtakkede bjerge, store søer og øde vidder, der åbenbarer sig bag hvert bakkedrag, er et magisk sted. Det utæmmelige landskab besidder en rå og sjælden, vild skønhed - en utæmmelighed, der også præger den skotske folkesjæl. Den forrevne klipperige kyst er fuld af forhistoriske monumenter og majestætiske slotte. Højlandet har en aura af mystik skabt af fortidens turbulente historie, der forfører de fleste, der besøger denne nordlige egn.

inspiration

Inverness - Porten til højlandet

Inverness var tidligere et magtens centrum, hvilket slottet på sin klippetop stadig vidner om. Det gamle viktorianske marked, katedralen og de mange pubber med Ceilidh, keltisk folkemusik, og lækker gastronomi, fylder tiden ud i Inverness, men ellers tjener byen som port til den dramatiske højlandshistorie. Cullodon Battlefield, eventyrlige slotte og gravmonumentet Clava Cairns fortæller en spændende historie om fortidens Skotland og vil sørge for en fascinerende kør-selv-ferie i højlandet.

Højlandssafari

I skal ikke langt væk fra storbyen Edinburgh, før I finder den vildskab og det drama, der karakteriserer Skotlands sydlige højland. Naturen i Perthshire har en barsk skønhed, især på toppen af de 500 - 900 meter høje, forblæste bjergtoppe. Bakker malet grønne af tæt skov flankerer landbrugsjordene og dybe, mystiske lochs snor sig gennem dalgangene. Landskabet her er oldgammelt, historiefyldt og helt igennem fascinerende. Sammen med de passionerede rangers hos Highland Safaris får I en fantastisk mulighed for at udforske det dramatiske højland på skotsk manér med landrover, guide i kilt og selvfølgelig skotsk whisky.

Skotlands nordkyst

På jeres kør-selv-ferie kan I udforske højlandets sceniske kyster med charmerende landsbyer og majestætiske slotte. Blandt de bølgende grønne marker på østkysten kan I fx besøge pittoreske Beauly med det gamle kloster, den traditionelle landsby Dornoch og det eventyrlige hvide Dunrobin Castle med sine sirlige haver. Dyk ned i historien på museer og ved forhistoriske gravmonumenter som Cairn o’Get. Dvæl ved fortidens undere ved den interimistiske klippehavn Whaligoe Steps og slotsruinen Castle Sinclair Girnigoe, der står parat til at styrte sig i det oprørte hav.

Drager I derimod af sted langs den forrevne vestkyst, venter romantiske Castle of Mey, smukke Sandside og Melvich Bay, mystiske grotter som Smoo Caves og det imponerende middelalderslot Eilean Donan, der står stolt på sin lille grønne ø. Alt sammen strøet ud i det formidable højlandslandskab blandt mørke, matgrønne klipper og vidunderlige udsigter.

magiske Isle of Skye

Spektakulære naturscenarier venter jer på denne spændende ø. Cuillin-bjergenes toppe, der forsvinder op i himlen, forunderligt spidse klippeformationer ved The Storr, golde landskaber, matgrønne sletter og de turkise Fairy Pools og vandfald gør denne ø til noget helt specielt. Dertil kommer konge- og havørne, der svæver over bjergene, hvaler og sæler, der leger i havet og den charmerende kystby Portree, der er klædt i stærke farver. Isle of Skye skal opleves.

Great Glens fantastiske søer

Great Glen skærer sig ret ned igennem højlandet fra Inverness i nord til Fort William i syd. Aflange dybgrønne søer forbindes af snoede floder i en dal pyntet med vandfald, eventyrlige skove og masser af myter. Hvis I er vandrelystne, så kan I begive jer af sted på den 117 km lange rute The Great Glen Way, hvor I kommer helt tæt på naturen, eller I kan tage en pause fra kør-selv-ferien med en sejltur på en af søerne.

SØUHYRER I LOCH NESS

I kan ikke besøge det skotske højland uden at lægge vejen forbi den sagnomspundne Loch Ness. Den op til 230 meter dybe, aflange sø er efter sigende hjem for søuhyret ”Nessie”. Måske er I heldige at spotte det berømte uhyre, og ellers er det skønt bare at lade lejebilen stå og tage en hyggelig sejltur eller besøge borgruinen Urquhart Castle, der har en vidunderlig udsigt over søen.

Fort William er for eventyrere

Inverness er højlandets hovedstad, men Fort William er hovedsæde for eventyrere, adrenalinjunkier og aktive familier. Herfra kan I indtage den majestætiske højlandsnatur i præcis det tempo, I ønsker. Bestig Ben Nevis, Storbritanniens højeste bjerg på 1.343 meter, der stikker sin skaldede isse op i skyerne. Tag på adrenalinfremkaldende mountainbiketure, udforsk søer og kyster i kajak, gå på opdagelse i fantastiske Glencoe og betragt den uberørte højlandsverden fra toppen af Pape of Glencoe. Her venter masser af skønne timer for hele familien.

Er I mere til at glide behageligt gennem den storslåede højlandskulisse, kan I køre med det berømte damptog, The Jacobite, mellem Fort William og Mallaig, hvor I bl.a. krydser den famøse Glenfinnan Viadukt, der har en filmisk idyl over sig og da også har været med til at skabe det magiske univers i Harry Potter-filmene. I kan også lade fantasien få frit løb ved Castle Tioram eller tage på bådcruise fra Oban.

SANSELIGE OPLEVELSER I HØJLANDET

THE MALT WHISKY TRAIL

Det oprindelige gæliske navn for Skotlands legendariske whisky betyder ”Livets vand”. Den ædle kunst at lave whisky er hjerteblodet i den skotske kultur, så jeres smagsløg vil med garanti blive forkælet. Passionerede producenter står klar til at præsentere jer for deres lokale stolthed på The Malt Whisky Trail i det østlige højland, hvor I besøger flere af de verdensberømte destillerier. 

Edradour Destillery

Smag på "livets vand" i de helt rigtige omgivelser på Edradour Distillery i Perthshire, der er Skotlands mindste destilleri og en rejse tilbage i tiden til traditionel, håndlavet whiskyproduktion. Deres blot 25 single malt whisky er fremstillet med masser af kærlighed og passion - noget, der efter sigende kan smages på kvaliteten. Er lukket på ubestemt tid.

DRAMATISKE BJERGE I MIDTEN

Grampian Mountains’ plateauagtige bjerge iCairngorms National Park åbenbarer et dramatisk landskab, hvor bjergtoppene ikke sjældent er dækket af en hvid kåbe og inviterer til skisport eller bare helt fantastiske vandreture. Går jeres bilferie til det østlige højland, bør I unde jer selv at opleve denne fascinerende naturpark i midten af det hele.

Det spøger på Glamis Castle

Er du til spøgelseshistorier og prægtige slotte, så skal din rejse gå til Glamis Castle, der ligger lidt nord for Dundee i Skotland. Her bliver du præsenteret for omkring 1000 års historie om slottet og dets beboere.

Granitbyen Aberdeen

Aberdeen står i fiskeriet, Nordsøoliens og granittens tegn. Rejser du til den velhavende by, der ligger nord for Edinburgh på østkysten i Skotland, kan du fx tage en tur ned på fiskemarkedet og opleve, hvordan de friskfangede fisk bliver solgt på auktion. Aberdeen er en grøn og ren by med mange blomstrende parker. Besøg også gerne det maritime museum, kunstmuseet eller King’s College, der blev grundlagt som byens første universitet.

Kort

Vis på kort