Morten Kirckhoffs rejse i Bøhmen

Familien Kirckhoffs rejse til Bøhmen

De fleste forbinder en rejse i Tjekkiet med en storbyferie til Prag, men landet rummer meget mere end hovedstaden. Det satte vi Morten Kirckhoff, der har rejst i mere end 120 lande og som de fleste kender fra 'Nul Stjerner' og 'Jagten på Elefantordenen', til at teste af med sin familie. Nedenfor på kortet og i galleriet kan du se deres færd rundt, samt læse om de forskellige seværdigheder plus lidt ekstra anbefalinger i dagsprogrammet. Men inden da vil vi sætte scenen ved at præcisere, at det var Bøhmen, som vi sendte familien Kirckhoff afsted for at opleve.

Bøhmen er den vestlige del af Tjekkiet og byder på en overraskende varieret natur, specielt i den nordlige del i grænseområderne mod Tyskland og Polen samt syd for hovedstaden Prag. I den sydlige del af Bøhmen venter historiske byer og kulturarv, som vil imponere de fleste, så der er med andre ord rigelig med gode grunde til at opleve denne del af Tjekkiet.

Fra 8.172 kr.
Pris pr. person inkl. flybillet, ophold i dobbeltværelse på 4-5 stjernede hoteller i 7 nætter samt 8 dages billeje

Rejseperiode:
Hele året
Vi anbefaler marts - oktober

Startdag:
Daglig

Varighed:
8 dage/7 nætter

Turens længde:
Ca. 1.300 km

Klimapåvirkning:
784 kg CO2 samlet for 2 personer - mere om grønnere kør-selv-ferier

Læs også: Mortens 10 tips og tanker om kør-selv-ferie i Bøhmen


 

Dette er blot et kør-selv-forslag, der kan skræddersys efter dine ønsker.

Du vælger selv:

 • type lejebil
 • rejserute
 • antal dage
 • hotelstandard
 • oplevelser undervejs

Få et tilbud

 

 

Dagsprogram

Danmark - Prag - Pilsen (191 km)

Velkommen til Tjekkiet. Efter en kort flyvetur fra Danmark, ankommer I til Václav Havel Airport i Prag, hvor i straks henter jeres lejebil.

Dagens mål er Pilsen (Plzen), ca. 90 km sydvest for lufthavnen. Ankommer i tidligt eller midt på dagen bør i tage en afstikker (i alt ca. 130 km) til det berømte udsigtspunkt ved Vyhlídka Máj. Om dagen er der mange mennesker, men ankommer i hen under aften, inden mørkets frembrud, kan i have stedet næsten for jer selv. Der er 10. min gang fra parkeringspladsen til udsigtspunktet. Efter Vyhlídka Máj anbefaler vi et stop ved det imponerende slot Karlstein fra 1348, men også her må forventes en del besøgende, specielt om sommeren. Begge attraktioner er omvejen værd.

Herefter er det den lige vej til Pilsen og indtjekning på hotellet.

Overnatning på Vienna House Easy Pilsen.

Pilsen - České Budějovice (130 km)

I dag skal I opleve Pilsen og det bedste overblik over byen, fås fra toppen af St. Bartolomæus-katedralens tårn, der måler imponerende 102 meter. Det er også Tjekkiets højeste kirketårn. Før I når til tops, skal I "besejre" de 301 trin, men så bliver I også belønnet med en enestående udsigt. Hvad I ikke kan se, er Pilsens spændende undergrund, der er en rejse gennem byens historie. En arrangeret tur med guide starter fra Urquell bryggerimuseet, hvorfra I bliver ledet ned gennem et spindelvæv af kældergange under Pilsen, der går tilbage til det 14. århundrede. Kældergangene der blev benyttet til opbevaring af både mad og is, giver en god idé om livet i middelalderen.

Et besøg på Urquell bryggeriet er et must når man er i Pilsen. På rundturen ender man til sidst i kælderen og smager frisktappet øl. Hør også historien om hvordan man i gamle dage hentede is om vinteren fra de lokale søer – for så at bruge de gigantiske isblokke til at køle bryggeriet ned i et helt år.

Sidst på eftermiddagen kører I mod České Budějovice. Byen har et kompakt historisk centrum med lave men godt vedligeholdte byhuse. Som bynavnet indikerer, rummer byen stolte øltraditioner. Et kvarters kørsel vest for Ceske Budejovice finder I et andet UNESCO-beskyttet bymiljø - dog i en meget mere ydmyg størrelse - nemlig den historiske landsby Holasovice.

Overnatning i České Budějovice.

České Budějovice - Český Krumlov - Hluboká nad Vltavou - České Budějovice (94 km)

Sydbøhmen har masser af historie og smuk arkitektur at byde på, og med udgangspunkt i Hluboká nad Vltavou er I tæt på det hele. Kører I lidt nordpå kommer i til byen Hluboka. Det er også her at I finder Hluboka Slot, som i dag er blandt de mest besøgte slotte i Tjekkiet - og det med god grund; udover haven byder slottet på imponerende sale med originalt interiør, en stor vinterhave, det historiske slotskøkken og en smuk udsigt fra slottets tårne.

Længere mod syd finder I slotsbyen Cesky Krumlov, som med sin smukke placering ved Vlatava-floden byder på et stort slots- og fæsningskompleks, som også står på UNESCOs verdensarvsliste. Byen og slottet er blandt de mest besøgte i Tjekkiet. Har I svært ved at vælge, så besøg alle tre seværdigheder på én dag. Start ved Hluboka, fortsæt med Holasovice og afslut med Cesky Krumlov. I sidsnævnte by er der en række gode restauranter hvor aftensmaden med fordel kan indtages.

Fortsat overnatning i České Budějovice.

České Budějovice - Telc - Kutna Hora - Liberec (411 km)

Fra Hluboká nad Vltavou går turen i dag nordover mod byen Liberec. Den direkte køretur tager blot 2½ time, men vi anbefaler, at I tager tidligt afsted og kører forbi den maleriske by Telc, samt bruger en god del af dagen på at udforske området omkring kulturbyen Kutna Hora. Byen var i flere hundrede år i konkurrence med Prag om at være den kulturelle, økonomiske og religiøse magt i Bøhmen, og byen har et velbevaret centrum og og flere imponerende bygningsværker. Besøg eventuelt Benkapellet i Sedlec, som ligger i udkanten af Kutna Hora. Både Telc, Kutna Hora og benkapellet står på UNESCOs verdensarvsliste.

I tilfælde af en rigtig varm sommerdag, så kan i også vælge at tage en omvej til byen Hříměždice, hvor der ligger et oversvømmet stenbrud. Her kan man bade og ikke mindst hoppe ud fra klipper, træer og platforme, som er opstillet på stenbruddets rand. Et populært sted for alle der elsker adrenalin og udspring.

Lige syd for Liberec ligger nationalparken Cesky Raj med imponerende klippeformationer og med gode vandre- og cykelstier - ideelt til både kortere og længere stop. Hvis tiden er knap, så ankom til nationalparken et par timer før solnedgang. En solnedgang ved disse klipper vil uden tvivl give gode minder fra rejsen.

Overnatning i Liberec.

Liberec - Krkonose - Liberec (0 km)

I dag er der mulighed for fri leg. Slap af på hotellet eller udforsk Jested-bjerget med sine stisystemer som er sjove at vandre på. Det er nemt at finde rundt og man kan sagtens bruge en halv dag på at vandre rundt i landskabet.

I Liberec kan det anbefales at besøge byens pladser og kirker. Liberec huser også videnskabs- og underholdningscenteret "Iqlandia", som er et eksperimentarium i 5 etager for børn og voksne.

Øst for Liberec finder I Nationalparken Krkonose. Oversat til dansk betyder navnene Kæmpebjergene, og området indeholder blandt andet Tjekkiets højeste bjerg Snezka, som rejser sig 1.603 meter over havet. Nationalparken byder på fantastiske vandreture blandt vandfald og smukke bjergformationer. Skisportssteder som Spinderluv Mlyn eller Pec pod Snezkou er gode udgangspunkter for korte eller længere vandreture i området. The Timber Trail er et opbygget udsigtspunkt, som er nemt tilgængeligt med bil, og som byder på fantastisk udsigt over nationalparken.

Overnatning i Liberec.

Liberec - Prag - Karlovy Vary (312 km)

Vil I have endnu et unikt stykke natur med på den videre rejse fra Liberec til Karlovy Vary, så foreslår vi vejen over Hrensko og Decin. Her kommer I forbi en nationalpark som strækker sig ind over grænsen til Tyskland. I Tyskland hedder nationalparken "Sachsisk Schweiz" og i Tjekkiet "Bøhmisk Schweiz". Gør eventuelt et stop og tag på en vandretur til den naturlige kalkstensbro, Pravčická Archway, på den tjekkiske side. Omvejen er knapt en halv time længere i køretid, og læg dertil et par timer, så har I tid til at se kalkstensbroen. Ved klippebuegangen bliver I mødt af den smukke bygning, Falcon Nest Chateau fra 1881. I dag er der en restaurant/café med simple retter og drikkevare. Her kan I nyde den smukke udsigt.

Vil I hellere dykke lidt ned i historien, så kør en tur forbi fæsningsbyen Terezin, også kendt som Theresienstadt, som fungerede som jødisk ghetto og koncentrationslejr under 2. Verdenskrig. Et besøg på stedet giver en vigtig påmindelse om menneskets mørke sider.

Hungrer i efter storbyoplevelser, så er det naturligvis også muligt at køre via Tjekkiets hovedstad Prag, her kan man med fordel se nogle af byens attraktioner på en guidet tur eller hoppe på en seightseeing-bus eller tage en sejltur på floden. Vi anbefaler dog en separat tur til Prag eller en forlængelsen af kør-selv-turen, da Prag byder på så mange højdepunkter, at det kræver flere dage at udforske det hele.

Overnatning på Savoy Westend Hotel i Karlovy Vary.

Karlovy Vary - Loket - Cheb - Marianské Lázné - Karlovy Vary (0 km)

Brug dagen på at tage i spa-bad eller gå en tur rundt i byen. Har I mod på en mere indholdsrig dag, kan I eventuelt tage på en dagstur til de historiske byer Loket og Cheb.

Loket er en gammel by og fæstning midt blandt spa-byerne i det vestlige Bøhmen. Den er placeret på en klippe hvor floden Ohre slår et sving, og byen er dermed omgivet af vand på tre sider. Cheb har en meget lang historie, og blev allerede i 1200-tallet en fri tysk rigsstad. Den bevarede sin uafhængighed helt indtil 1808 hvor en uindløst pant gjorde, at byen blev indlemmet i kongeriget Bøhmen. Men den blev ved med at spille en central rolle, da den ligger i grænselandet mod Tyskland.

Tag evt. også forbi spa-byerne Marianske Lazne og Frantiskovy Lazne. De mindre spa-byer er fyldt med palæer, spa-hoteller, parkanlæg og flot arkitektur.

Overnatning på Savoy Westend Hotel i Karlovy Vary.

Karlovy Vary - Prag - Danmark (155 km)

Sidste dag i Tjekkiet og hjemrejse til Danmark.

Fra Karlovy Vary er der ca. 120 km. til lufthavnen ved Prag, og køreturen tager ca. 1 time og 20 min. Skal i først flyve om sent på eftermiddagen eller om aftenen, så kan I med fordel tage et smut ind til Prag og lige få det sidste ud af ferien.

 

 

Kort

Vis på kort

Galleri

Priser

Fra 8.172 kr. pr. person

Prisen inkluderer

 • Flybillet Kastrup - Prag retur
 • 7 overnatninger i dobbeltværelse på 4 eller 5 stjernede hoteller
 • Guidet tur på Pilsner Urquell Bryggeriet i Plzen
 • 8 dages billeje gruppe C


Prisen inkluderer ikke

 • Parkering og brændstof/opladning
 • Udflugter og entrébilletter
 • Rejse- og afbestillingsforsikring

 

Om rejsen

 • 1 overnatning i Pilsen (Plzen)
 • 2 overnatninger i České Budějovice
 • 2 overnatninger i Liberec
 • 2 overnatninger i Karlovy Vary

Ekstra oplevelser

I kan også køre ruten i modsat retning, forlænge opholdet med nogle dage i Prag eller nogle af de andre byer I passerer i Tjekkiet. Vil I opleve endnu mere af Tjekkiet, anbefaler vi kør-selv-forslaget Det bedste af Tjekkiet eller en af de andre ture i Tjekkiet.

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

 • Bestil trygt - Vi er ejet af Danmarks største forbrugerorganisation
 • Personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister
 • 6 x vinder af Danmarks Bedste Ferierejsebureau

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Sønder Allé 6, 1. sal
8000 Aarhus
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011