Kør-selv-ferie med vandring på Via spluga

6 dages Kør-selv-ferie 4 dages vandring på Via Spluga

En fantastisk vandreferie fra Thusis i Schweiz til Chiavenna i Italien.

At vandre på Via Spluga er en vandretur på en historisk rute i de centrale Alper, hvor ruten gennem århundreder har forbundet byerne Thusis i Schweiz og Chiavenna i Lomabardiet i Italien. Det meste af Via Spluga snor sig blidt langs det gamle muldyr-spor, gennem skovstrækninger og små bjerglandsbyer, der lever et stille og roligt liv, som de har gjort gennem generationer. 

 

Fra 5.275 kr.
pr. person i dobbeltværelse kat. B i 5 nætter jvf. program

Rejseperiode:
7. juni til 18.oktober 2020

Startdag:
Alle dage

Varighed:
6 dage/5 nætter

Sværhedsgrad.
O O O
O

Længde:
64,5 - 67 km

Vi skræddersyer din kør-selv-ferie
- kontakt vores rejsespecialister:

Få et tilbud

 

 

om via spluga

 

Via Spluga er en klassisk vandrerute i de centrale alper, der gennem århundreder har forbundet byerne Thusis og Chiavenna. Det meste af Via Spluga snor sig blidt langs gamle muldyrspor, som enten har bevaret sin gamle karakter eller er blevet restaureret til sin oprindelige standard. Ud over at give de vandrende mulighed for at opleve en flig af den spændende historie, har man også mulighed for at lære et meget specielt bjerglandskab at kende. Foruden, naturligvis, de lokale beboere, hvis liv gennem generationer er blevet påvirket af rejsende, der kom over alpepasset.

Via Spluga er 65 kilometer lang. Den går fra Thusis (720 m.o.h)  over den berømte Via Mala kløft til Splügen (1.457 m.o.h). Fra denne lille by drejer stien sydpå og sniger sig over Spluga Pass i 2.115 m.o.h, hvilket er rutens højeste punkt. Herfra går det nedad gennem hele dalen Val San Giacomo til den når Chiavenna (333 m.o.h).

H.C.Andersen rejste i sommeren 1852 sammen med Viggo Drewsen til München, hvor han opholdt sig frem til den 28. juni. Derfra tog de til Chur i Schweiz, og 1. juli gik de over Splügen-passet til Chiavenna i Italien, hvor de overnattede inden deres videre færd. Efter et kort ophold i Milano rejste de i øvrigt tilbage over St. Gotthard-passet til Flüelen i Schweiz. H.C.Andersen har beskrevet turen i sine dagbøger.

Praktisk information

Parkering i Thusis, Schweiz: 
Det er ikke altid muligt at parkere ved første hotel i Thusis. Der er lavet en aftale om speciel pris med offentlig parkeringsplads ”Marktwiese”, "Lunapark" eller "Pantunweg". Specialprisen for Via Spluga-gæster er 5 CHF pr. dag (/maks. 9 dage) og billet købes på Rhaetian Togstation, åben hverdage 08:00-18:40 og i weekenden 08:10-12:40 og 13:30-17:30. OBS: P-voucheren fra Info-Mappen skal ligge synligt i forruden.

Bus retur fra Chiavenna til Thusis: 
Efter endt tur, tager i offentlig bus fra Chiavenna i Italien tilbage til Thusis i Schweiz. Der går bus tre gange om dagen, kl. 07:50, 14.40 og 16.40 (vi tager forbehold for ændrede tider) og det tager ca. 3 timer. Turen koster ca. 16 € pr. person. 

Hund:
Hunde er tilladt på ruten, men det skal meddeles og betales for ved bestilling. Vær opmærksom på at der er et generelt krav om snor på hele ruten og mundkurv i offentlig transport i Italien.

Påklædning:
Husk tøj til alt slags vejr. Det kan regne i bjergene hele sommeren og I er højt oppe under turen, så det kan være køligt, især om aftenen. Husk badetøj til Mineralbad Andeer og vigtigst: gode vandrestøvler eller sko (ikke nye), da nogle bjergstier går langs en klippevæg og der er mange vandløb man skal passere, med og uden broer.

Dagsprogram

Dag for dag

På ankomsthotellet vi I få udleveret en Informationsmappe (1 stk. pr. værelse) med bl.a. vouchers til seværdigheder undervejs samt  parkeringspas. 

Ankomst til Thusis

Vandreturen starter i Thusis eller nabobyen Sils (720 m.o.h) hvor I har vandreturens første overnatning. Ved ankomst får I en informationspakke (én pr. værelse) med kort og rutebeskrivelse, samt vouchers med entré til de forskellige seværdigheder og det termiske bad i Andeer. I skal ikke bruge kortet for at finde vej, men følge skiltene og de hvid/rød/hvide afmærkninger på sten og træer undervejs.

Thusis er dannet af to hovedelementer. Dels som centrum for det omliggende landområde, og dels for dens position som alpin korsvej. Specielt byens betydning som transitby har givet centrum en næsten urban fornemmelse, med huse tæt ved hinanden og brede gade, hvor hestetrukne køretøjer og pakheste kunne mødes, flankeret af store kældre og lagerbygninger. En del nyere bygninger er kommet til, bl.a efter en brand i 1845. 

Overnatning i Thusis

Fra Thusis til Andeer (9,5 km - 12 km)

Efter morgenmaden får I udleveret jeres madpakke til turen. Dagens vandring byder på to muligheder. I kan vælge mellem at gå ruten via Verlorenes Loch, det er ca. 9,5 km med en højdeforskel på +900/-620 meter og tager ca. 4,5 timer. Verlorenes Loch (det tabte hul) er en smal passage i en tunnel, der løber over den gamle handelsvej, der blev anlagt mellem 1811 og 1823 som den første vej til køretøjer. Idag er strækningen mellem Thusis og Rongellen et arkitektonisk monument, lukket for trafik.

Eller I kan gå via Traversina som er på ca. 12 km med højdeforskel på +1.040/-780 meter og tager omkring 5,5 time. Sidstnævnte er ikke for folk med alvorlig højdeskræk, da I skal gå over en hængebro over en dyb slugt. Via Traversina hængebroen er 60 m lang og er en helt fantastisk oplevelse. Via Traversina er bedst i godt vejr, den er længere og mere krævende med stærkere stigninger, men det er den rute der giver de største naturoplevelser.

I Zillis kan I besøge en kirke fra det 12. århundrede med et meget flot restaureret loft. Som slut på begge ture skal I vandre yderligere 6,5 km med lille højdeforskel på +200/-100 meter fra Zillis til Andeer, det tager ikke mere end ca. 1,5 time. Er I trætte af at gå, kan man tage den lokale bus fra Zillis til Andeer. Valget er jeres, men en ting er dog sikkert; I vil få fantastiske naturoplevelser undervejs.

I har entré til Gola della Via Mala, et imponerende naturfænomen med 300 m høje klippevægge hvor vandet får lyset og farverne til at spille på vandet og hvor klippeformationerne skaber en næsten fængslende skønhed samt til St. Martino kirken og egnsmuseum i Zillis, samt det termalbadet i Andeer.

Overnatning i Andeer

 

 

Gola della ViaMala

Fra Andeer til Splügen (17 km)

Klar til afgang med jeres madpakker. Dagens vandring er på ca. 15 km med højdeforskel på +530/-270 og tager ca. 6,5 timer. I vandrer langs små veje og ad bjerg- og skovstier. Hvis I ikke besøge termalbadet i Andeer igår, ekommer I forbi idag. Bagni termali Andeer lokker med sit 34 grader varmt mineralske vand, med bassiner både udendørs og indendørs, en sauna og et helsecenter, hvor I kan få behandlinger med hydroterapi. En foryngende oplevelser for både krop og sjæl.

Dagens helt unikke oplevelse er Gola della Roffla med det smukke vandfald. Gola della Roffla er en smal sti brudt gennem klipperne af Christian Pitchen-Melchior, hvis ide var at gøre vandfaldet i bunden af slugten til en berømt turistattraktion på lige fod med Niagara-vandfaldene. Indgangen til kløften er inde fra restauranten, en spøjs tur at gå ind til bunden af kløften og under vandfaldet, som ikke tager lang tid og er den lille omvej værd.

Mellem Roffla-slugten og Sufers ligge rmuseet Crestawald Fortet, i 60 år en stor hemmelighed, men idag er det åben for offentligheden. Dagen slutter i Splügen hvor middagen venter på jeres hotel.

I hele Alpe-regionen er det svært at forstille sig en by, der er mere påvirket og karakteriseret af færdsel imod og over bjerget. De elegante og stilfulde palæer, typiske for Spluga Pass, som ses i udkanten af Sustenbach og de andre huse i "Walser" stilen Bsetzi, som ses i bydelen vest for det historiske centrum, med de brostensbelagte gader. Det lokale museum, Rheinwalder Heimatmuseum, er absolut et besøg værd. 

Overnatning i Splügen

Fra Splügen til Isola (18 km)

Efter morgenmaden på hotellet starter I dagens vandring mod Isola, en tur på ca. 18 km med en højdeforskel på +750/-900 højdemeter, turen tager ca. 6 timer. Det er en spændende og eventyrlig tur over Splügen passet, ad den gamle sti som H.C. Andersen også har vandret på i 1865 (beskrevet i hans dagbog). De første 9 km er op ad bjerget og på toppen går man fra Schweitz ind i Italien.

Passo dello Spluga har I århundreder vogtet året rundt over den konstante trafik af rejsende, pakdyr, heste og trækvogne. Kort efter at vejen over Spluga blev bygget i 1823, byggede man en tunnel, som beskyttelse mod laviner i vintermånederne. Idag er det en af de sidste minder om det kæmpe konstruktionsarbejde der i 1800-tallet blev lagt i kampen mod vinterens alvorlige og farlige forhold. Arkælogiske fund viser at Spluga passet allerede var en populær overgang tilbage i bronze- og jernalderen.  

Når man kommer til den lille by Montespluga er det velfortjent med en dejlig pause og måske et glas øl eller vin. Selv om landsbyen Montespluga ligger 1.900 m.o.h. er det her de rejsende indånder den første 'talienske' luft. Fra tidligere tiders ensomhed er byen idag et hyggelige pusterum med sin egen afslappede atmosfære.

Herfra går det ned ad bjerget til Isola. I vandrer en fantastisk smuk tur over toppen og ned gennem kløften Val Cardinello. Cardinallo-kløften var engang langt det farligst sted på Via Spluga. Den første sti blev anlagt i 1709, og det skabte en del røre da den franske general McDonald i december 1800 under en voldsom snestorm bragte 15.000 soldater over passet, med tabet af mange soldater til følge.  

Efter en skøn dags vandring, med næsten drømmeagtige panoramaer og ufattelig smuk natur kommer I til, Isola hvor jeres hotel venter med en dejlig middag.

Overnatning i Isola

Fra Isola til Chiavenna (20 km)

Efter morgenmaden starter I ud på turens sidste vandring, en tur på ca. 20 km med en højdeforskel på +225/-875 der tager ca. 6,5 time. Undervejs kommer I igennem Compodolcino, en gammel by, der idag er en populær turistby. Besøg MUVIS (inkl. i turen), et museum om Via Spluga og Val San Gioacomo (idag Valle Spluga). Et besøg er som at træde tilbage i historien med fortællinger om mennesker liv og kamp for dagligdagen. 

Længere sydpå passerer også nogle fine gamle kirker som er værd at besøge, bl.a. i Gallivaggio og San Giacomo Filippo. Santuario di Gallivaggio er en hellig bygning der viser at Via Spluga ikke bare var for rejsende og handlende, men også en pilgrimsrute. Her kan I bl.a. se malerier helt tilbage fra 1600-tallet.

Den sidste del af turen byder lige på en enkelt stigning op bag Chiavenna og så, selvfølgelig, ned igen, inden I er fremme ved jeres hotel, som ligger i centrum af byen. Der er ikke inkluderet middag i opholdet, så måske det er i aften I skal finde et hyggeligt pizzeria. Bliver I trætte undervejs, kan I let finde ud til landevejen og tage en bus eller taxi til Chiavenna.

Turen slutter i Chiavenna. Byen ligger ved foden af Alpi Retiche, hvor Valle Spluga møder Val Bregaglia. En slentretur gennem byens centrum er en historiske vandring, f.eks. Il Mulino di Bottonera (inkl. i turen), et flot eksempel på industriel arkitektur, nu et museum. Man må også besøge byens karakteristiske 'crotti', naturlige grotter hvor besøgende kan nyde typisk lokal mad.

Turen inkluderer også et besøg i Palazzo Vertemate Franchi nær Piuro, ca. 2,5 km fra Chiavenna, i smukke naturlige omgivelser. Paladset er et pragteksempel på renæssancestil med smukke freskoer på væggene , imponerede loftmalerier med dramatiske scener fra græsk mytoligi og vægpanler med snørklede iundlægninger. Vælger I en taxa til paladset, tager turen ca. 10 min.

Overnatning i Chiavenna

Chiavenna, turen er slut

I slutter turen med morgenmad på hotellet, inden det er tid at tage videre.

Har I parkeret i Thusis, skal I tage bussen tilbage til jeres bil, herefter er det muligt at forlænge turen med nogle dage ved en af de Norditalienske søer eller måske med en badeferie ved Rivieraen?

kort

Vis på kort

galleri

pris

Fra 5.275 kr.

Prisen inkluderer

 • 5 x overnatning på 2,5-3* hotel eller bed & breakfast
 • 5 x Morgenbuffet 
 • 4 x middage (ikke i Chiavenna på sidste dag)
 • 4 x frokostpakker (typisk en bolle, en pølse eller ost, et stykke frugt og en chokolade-müsliebar)
 • Kort over ruten og informationsmateriale (1 stk. pr. værelse, engelsk, eller tysk)
 • Entre til Roffla kløften med rundvisning
 • Entre til Via Mala kløften
 • Entre til St. Martino kirken og egnsmusset i Zillis
 • Entre til termalbadet i Andeer (max. 2 timer)
 • Entre til Via Spluga museet i Campodolcino
 • Entre til Bottonera møllen i Chiavenne
 • Entre til Palazzo Vertemate Franchi i Piuro
 • Daglig bagagetransport (1 stk. pr. person)
 • Daglig service hotline 9-19 alle dage
   

Prisen INKLUDERER IKKE

 • Flybilletter
 • Billeje

 

Flere priser 2020

Alle priser er pr. person:
Pris pr. person i kat. A-hoteller  6.395 kr.

Tillæg for enkeltværelse            1.250 kr.
Ekstranat i dobbeltværelse          495 kr. 
Ekstranat i enkeltværelse            640 kr.
Ekstranat halvpension                 175 kr.
Børnerabat: 0-11,9 år 30% i forældres værelse
 

Hoteller

Kategori B: 2- og 3-stjernede hoteller i standard værelser
Kategori A: 3- og 4-stjernede hoteller i superior værelser 
Begge kategorier har privat badeværelse.
Ca. 4 uger før ankomst får I en e-mail med hotelvouchers.
 

Info-mappe 

På ankomsthotellet får I en Info-Mappe (1 stk. pr. værelse) med alt hvad der er vide om turen samt vouchers til seværdighederne undervejs. I mappen ligger også en parkeringsformular, der skal ligge synglig i bilen.

Pension

Prisen inkluderer halvpension i Thusis, Andeer, Splügen og Isola. I Cjiavenna er kun inkluderet morgenmad. Hjemmefra kan I tiklkøbe middag i Chiavenna for 260 kr. pr. person. Samme pris gælder ved ekstra nat i Chiavenna eller Thusis.
 

ekstra oplevelser 

Vandreturen på Via Spluga ligger fast, men vi kan tilpasse dagene før og efter turen helt efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

I kan også forlænge rejsen med nogle ekstra dage f.eks. ved en af de norditalienske søer eller med en vores andre kør-selv-forslag. 

 

få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

 • Vi er altid tæt på dig med 8 butikker
 • Få rådgivning fra vores 40 dedikerede rejsespecialister 
 • Vi er kåret til Danmarks Ferierejsebureau 2019.

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 40116011
X

Søndergade 70, 1. etage
8000 Aarhus
Danmark

mail 40116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 40116011
X

Kattebjerg 3
4700 Næstved
Danmark

mail 40116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 40116011
X

Algade 50, 1. th
4000 Roskilde
Danmark

mail 40116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 40116011
X

Dumpen 23
8000 Viborg
Danmark

mail 40116011