Spøgelser, gespenster og overtro i Skotland

9 dages kør-selv-forslag rundt i det dramatiske Skotland

Skotland er fuld af dramatisk historie, som afspejler sig i store slag og tvister om herredømmet over landet mellem skotter, vikinger og englændere. Historien afspejler sig i de imponerende borge, fæstningsværker og slotte, som I kan finde rundt om i landet smukt placeret i grønne områder eller strategisk langs de barske kyster eller på centralt placerede højdepunkter.

Historien indeholder rigtig mange mord, drab og andre dramatiske begivenheder, som bedst fortælles og opleves på stedet, hvor de er foregået. Hvert slot har sit husspøgelse, hver by sin mørke side og det hele ender typisk på en smuk men lidt uhyggelig kirkegård.

Oplev den spooky side af Skotland samtidig med at I har rig lejlighed til at komme tæt på- og nyde naturen samt ikke mindst kan besøge et par destillerier.

 

Fra 11.209 kr. 
pr. person inkl. flybillet, ophold på unikke hoteller i 8 nætter med morgenmad samt 9 dages billeje.

Rejseperiode:  
Hele året 
Vi anbefaler april - oktober

Startdag: 
Daglig 

Varighed: 
9 dage/8 nætter 

Længde: 
870 km

Klimapåvirkning: 
990 kg CO2 samlet for 2 person - mere om grønnere kør-selv-ferier

 

Dette er blot et kør-selv-forslag, der kan skræddersys efter dine ønsker.

Du vælger selv:

 • type lejebil
 • rejserute
 • antal dage
 • hotelstandard
 • oplevelser undervejs

Få et tilbud

 

 

Dagsprogram

Ankomst Edinburgh Airport - Bonnyrigg (25 km)

Afhent udlejningsbilen i lufthavnen og tag til Dalhousie Castle Hotel i Bonyrigg kort udenfor Edinburgh, hvor I skal bo de kommende to nætter. Dalhousie Castle er det ældst beboede slot i Skotland med en historie tilbage til det 13. århundrede, så det har oplevet en stor del af Skotlands historie og anses for et af de mest hjemsøgte steder i landet.

Når I har nydt jeres aftensmåltid i hotellets restaurant er der mulighed for at møde et par eller to af stedets spøgelser, som fx Sir Alexander Ramsey, der sultede til døde i 1342 eller den grå Lady Catherine, der ofte lægger vejen forbi slottets tårne eller fangekælder.

Overnatning på Dalhousie Castle Hotel i Bonyrigg

Bonyrigg - udflugt til Edinburgh (15 km)

Tag den korte tur ind til Edinburgh, hvor I kan indlede dagen med en tur i bunden af The Royal Mile ved Holyrood Palace, der er den britiske konges officielle residens i Skotland. Herfra kan I tage turen op ad The Mile og slutte af ved Edinburgh Castle med den flotte udsigt over byen. Oplev slottet og dets centrale placering i den skotske historie og nyd udsynet over byen. Her kan I se ned på Princes Street med de mange charmerende forretninger, pubber og restauranter samt ud over New Town med de mange smukke gregorianske huse i de brede gader.

Trænger I til at styrke jer efter aftenens besøg af spøgelser på hotellet eller på Edinburghs kirkegårde, så se forbi The Whisky Heritage Centre nær Edinburgh Castle. Her kan I finde en butik med næsten 500 forskellige whiskyflasker.

Overnatning på Dalhousie Castle Hotel i Bonyrigg

Bonyrigg - Stirling (70 km)

I dag skal I kun ud på en kort køretur på en times varighed til Skotlands tidligere hovedstad Stirling. Byen ligger på det vigtige sted, hvor de nord-syd og øst-vest lige veje i Skotland krydser hinanden, så hvis man beherskede Sterling beherskede man så at sige også de vigtigste transportveje i Skotland. Her træder I så at sige lige midt ind i den skotske historie. 

Besøg Stirling Castle, der er et af Skotlands mest imponerende slotte med en beliggende på toppen af en udslukt vulkan, hvorfra der er en formidabel udsigt over Stirlingshire. Slottet har en lang og ofte blodig historie, der går helt tilbage til 1100-tallet og har domineret meget af Skotlands turbulente historie. Her er foregået store slag mellem skotter og englændere, kroninger af skotske konger og mord, som har efterladt ensomme skikkelser, der fortsat kan mødes i slottet. Her kan I møde både The Green Lady og The Pink Lady, hvoraf den sidste ved nattetide ofte kan ses forlade slottet på vej til den nærliggende Church of the Holy Rude. Tag med på en guided tur om den mørke side af Stirling, hvor I kan høre mere om de to damer og sandsynligvis også om den kiltklædte skotte, der har det med at forsvinde direkte ind i slottets mure.

I Stirling kan I også bestige Wallace Monument, som er rejst til minde om William Wallace (filmatiseret som Braveheart) og vandre over til Bannockburn lige syd for byens udkant, hvor Robert the Bruce sejrede over King Edward II af England i 1314.

Overnatning på Stirling Highland Hotel i Stirling

Stirling - Kirkton of Maryculter (195 km)

Turen fortsætter mod nord, hvor vi anbefaler, at I lægger vejen forbi en række imponerende slotte eller rettere fæstninger, der har været centrale i den skotske historie. Men inden da kommer I på vejen nordpå forbi to af de større byer i Skotland - Perth og Dundee.

Det første slot I møder er Glamis Castle, der fortsat er et imponerende og levende bygningsværk. Bygningen er fra 1300-tallet, men slottets historie går tilbage til 1034, hvor King Malcolm II blev myrdet her, og hvor Macbeth efterfølgende blev konge i 1040. Macbeth blev inspirationen til Sheakespeares skuespil af samme navn, og i slottets have kan I følge The Macbeth Trail med syv skuplturer i egetræ, der fortæller den uhyggelige historie. 

Turen fortsætter til Crathes Castle fra det 16. århundrede, der er et slot kendt for sine myter og spøgelser. Stedet har været familien Burnetts hjemsted i over 300 år, så naturligvis går et par familiemedlemmer igen i slottet. Besøg "Den grønne Kvindes Rum" og støder I ikke på et spøgelse her, så kan I være heldige at møde Bertha, hvis I besøger Crathes Castle netop på hendes fødselsdag. 

Middelalderslot Dunnottar Castle er med sin dramatisk beliggenhed på en halvø ud i Nordsøen et imponerende forsvarsværk. Selvom bygningerne ligger som ruiner i dag, så giver det et markant indtryk af en magtposition, der har været på stedet siden det 7. århundrede.  Dunnottar har med sin placering spillet en vigtig og dramatisk rolle i den skotske historie, der afspejler sig i en række genfærd og spøgelser på stedet. Her er igen en grå dame, gråd og skrig og andre stakkels sjæle, som ikke kan forlade stedet.

Dagen rundes af med et ophold på Maryculter House, hvor I finder historien om Tempelridderrne, og måske kan I runde dagen af på de historiske gravpladser og kapelruiner ved siden af hotellet for at runde dagenbs oplevelser af.

Overnatning på Maryculter House i Kirkton

Kirkton of Maryculter - Cruden Bay (60 km)

Dagens tur er med dine 60 kilometer en af de kortere, så her er både tid til en vandretur i det smukke område omkring Maryculter og en oplevelsestur i Skotlands trediestørste by Aberdeen. Byens historie afspejler den tætte tilknytning til havet, og byen har klaret sig økonomisk godt som følge af fiskere, skibsbyggeri og senest olie- og gasindustrien i Nordsøen.

Læg vejen nord nord, hvor I ender op i Cruden Bay, hvor I skal overnatte på Kilmarnock Arms Hotel.

Cruden bay ser idyllisk ud ved første øjenkast, men ud over den smukke og badevenlige strand langs bugten, så har stedet været vidne til begivenheder med dansk islæt. Cruden Bay er det nutidige navn for det gaeliske "Croch Dain", der kan oversættes til det engelske "Slaghter of Danes". Det var nemlig her at kong Malcolm II - der senere blev myrdet på Clamis Castle - i 1012 nedkæmpede en dansk vikingshær. Så tag en tur forbi bugten og send en tanke til tidlige tiders danske turister, der lagde vejen forbi her for over 1000 år siden.

Højt over Cruden Bay rejser Slains Castle sig strategisk placeret med ryggen mod Nordsøen. Slains Castle er yngre end gårsdagens slotte, da dets historie kun går tilbage til det 16. århundrede, men også her finder I historiske skikkelser, der vandrer rundt i ruinerne. Spøgelset Victor Hay, der var den 21. jarl af Errol viser sig jævnligt, da slottet har været i familiens eje indtil 1900-tallet.

Slains Castle er mest kendt som inspiration for Bram Stokers, der skrev Dracula i 1897 efter et besøg her. Bram Stoker boede også på Kilmarnock Arms Hotel og skrev efter sigende bogens første kapitel her, hvor I skal overnatte.

Overnatning på Kilmarnock Arms Hotel i Cruden Bay

Cruden Bay - Culloden (170 km)

Kør mod Dufftown og følg The Whisky Trail og besøg et eller flere af de mange destillerier i området. Glenfiddich, Glenlivet, McCallums, Grants, Cardhu, Strathisla og mange, mange flere. Alle giver de en guidet rundtur, der afsluttes med en smagsprøve. De fleste destillerier har desuden en shop, hvor der ydes rabat på en hel flaske whisky, hvis man har taget rundturen.

Området Speyside byder også på mange andre seværdigheder, bl.a. naturparker og reservater, slotte som Balvenie Castle og Cawdor Castle (berømt fra Shakespeare's Macbeth), dampjernbane og meget mere. 

I kan kombinere turen rundt om de mage destillerier med et besøg i et af de klassiske steder, hvor der produceres skotske udvarer i høj kvalitet. Hos Johnsons of Elgin i byen Elgin kan I besøge produktionen, måske købe lidt med hjem og om ikke andet tage en kop kaffe i cafeen. Og vil I have den helt store tur, så kan I pgså bestille tid hos en personlig shopper, så I får set og prøvet udbuddet.

På vej mod jeres hotel Culloden House slutter turen ved Culloden Moor, hvor det sidste slag på engelsk jord fandt sted mellem englændere og skotter. Det var her Bonnie Prince Charlie blev besejret af den hanoveranske hær og dermed sluttede den 45. Jacobite opstand. 

Trods at slaget ved Culloden var det sidste mellem skotter og englændere, så forlyder det, at kampene aldrig er stoppet. På årsdagen for slaget forlyder det, at de faldne soldaters spøgelser genopstår, og her kan høres råb fra soldater og lyd fra kampene.

Overnatning på Culloden House i Culloden

Culloden - Inverness - Loch Ness - Glencoe (140 km)

På vejen fra Culloden kan I inden I lægger ruten mod syd besøge Inverness - den største by i det skotske højland.

Inverness ligger på begge sider af floden Ness, som leder frem til turen næste højdepunkt i form af Loch Ness syd for byen. Kør først til Drumnadrochit, der har flere udstillinger om søens berømte indbygger, uhyret "Nessie", og herfra videre til det 800 gamle slot Urquhart Castle ved bredden af Loch Ness. Det er her de fleste "iagttagelser" af Nessie er sket, nok oftest efter indtagelse af lokale drikkevarer, men sæt jer ved søen og se om I kan spotte Nessie - og ellers tak til takke med at besøge slots ruinerne og læs om stedets spændende historie.

Fortsæt turen sydpå forbi Fort Augustus til den næste større by Fort Williams.

Ved Fort Williams kan I tage en afstikker mod vest til Glenfinnan. Her kan I tage en rask vandretur ud til Glenfinnan Viadukten - betegnelsen for jernbanebroen over dalen - der blandt andet er kendt fra Harry Potter bøgerne. Er I heldige eller koordinerer I med togtiderne, så kan I om sommeren se "The Jacobite Steamtrain" også kendt som Hogwarts Express krydse over dalen for fuld damp.

I Glenfinnan finder I også Glenfinnan Monument til minde om Bonnie Prince Charlies landgang i 1745 ved starten af Jakobitternes oprør. Oprøret sluttede som bekendt med slaget på Culloden Moor, og I kan således afrunde gårsdagens besøg i Culloden.

Slut dagen af i Glencoe, hvor I alt efter jeres ankomsttid kan strække benene med en tur i dalens smukke natur.

Overnatning på Glencoe Inn

Glencoe - Inveraray - Bishopton (105 km)

Indled dagen med at tage forbi besøgscentret i Glencoe, hvor I både kan få den geologiske baggrund for dalen og ikke mindst den brutale historie, som stedet er kendt for. 

I dag er Glencoe et center for bjergvandring og hiking i områdets fantastisk flot natur. Tag vandrestøvlerne med og tag en tur ud i dalen, hvor I endda med lidt held kan I også se ørne i området.

Det var her et tragisk kapitel i den skotske historie fandt sted, da Campbell klanen i 1692 brutalt nedslagtede MacDonalds klanen. Massakren var en del af den lange kamp om magten over Skotland, og står i dag som et af de triste kapitler i den lange historie. Det forlyder at besøgende i dalen har hørt råb og skrig ved årsdagen for massakren, og betegnende er, at Glencoe betyder "Valley of Weepin" i gaelisk.

Læg vejen videre mod syd på A825 langs Loch Linnhe inden I lægger vejen ind i landet mod Inveraray, en lille by ved Loch Fyne. Her kan I besøge det gamle fængsel og Inveraray Castle, hvor Duke of Argyll bor. Kør sydpå ad A83 gennem det smukke Argyll og langs Loch Lomond, udødeliggjort af Skotlands nationalpoet Robert Burns.

Overnatningen er i Mar Hall, der under 1. Verdenskrig fungerede som Scottish Hospital for Limbless Sailors and Soldiers, men i dag er er et golf og spa resort - utroligt som tiderne kan skifte.

Overnatning på Mar Hall Golf & Spa Resort i Bishopton

 

Bishopton - Glasgow - afrejse Edinburgh Airport (90 km)

Turens sidste dag går via Glasgow til Edinburgh lufthavn.

Industri og arbejderbyen Glasgow er bymæssigt et markant modspil til den engelsk dominerede administrationsby Edinburgh. Det var I Glasgow, at den tunge industri og herunder skibsværfterne var - og byen var under industrialismen en af de vigtigste byer i UK. Byen har siden da undergået en utrolig udvikling med uddannelses- samt kulturinstitutioner og fremstår i dag som en levende og spændende by at besøge.

Rund kør-selv turen tema af med et besøg i de dødes by Necropolis. Her finder I en viktoriansk kirkegård med smuk arkitektur og imponerende gravsteder for et utal af skotske familier. Men bedst af alt, så er der en imponerende udsigt over byen og floden Clyde, så I herfra får et overblig over Glasgow.

Turen ender i Edinburgh Airport, hvor I afleverer jeres bil og turen går det sidste stykke med fly til Danmark.

Kort

Vis på kort

Galleri

Priser

Fra 11.209 kr.

Prisen inkluderer

 • Flybillet Kastrup - Edinburgh retur
 • 8 x overnatning i dobbeltværelse med morgenmad på unikke hoteller
 • 9 dages billeje gruppe C 
   

Prisen inkluderer ikke

 • Der ydes ikke garanti for at møde et spøgelse
 • Afbestillings- & rejseforsikring 
   

 

Om priser og hotelkapacitet

I Skotland er priserne i højsæsonen juli og især august, væsentlig højere end i for- og eftersæsonen. Dette skyldes primært det store Royal Edinburgh Military Tattoo, der får priserne i hele Skotland til at stryge i vejret. 

Samme Tattoo påvirker naturligvis også hotelkapaciteten, så det er en god idé at bestille tidligt, hvis I vil til Skotland i højsæsonen, specielt i august.

Det samme gælder for Skye, der har begrænset antal overnatningsmuligheder. Alternativ kan være overnatning på fastlandet.

Ekstra oplevelser

I kan også køre ruten omvendt, forlænge opholdet med nogle ekstra dage i fx Inverness eller Edinburgh eller kombinere med andre af vores kør-selv-forslag.

Vi kan tilpasse kør-selv-forslaget efter jeres ønsker, så I selv er med til at skabe jeres personlige drømmerejse.

Få et tilbud

Vi glæder os til at skabe din drømmerejse

 • Bestil trygt - Vi er ejet af Danmarks største forbrugerorganisation
 • Personlig rådgivning fra vores dedikerede rejsespecialister
 • 6 x vinder af Danmarks Bedste Ferierejsebureau

X

Gammel Havn 1
9000 Aalborg
Danmark

mail 70116011
X

Sønder Allé 6, 1. sal
8000 Aarhus
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Firskovvej 32
2800 Kongens Lyngby
Danmark

mail 70116011
X

Kongensgade 9, 1 etage
5000 Odense
Danmark

mail 70116011
X

Dæmningen 47
7100 Vejle
Danmark

mail 70116011