Rejser til New York

New York er skyskrabere, streetlife og musicals

I har fået fingre i billige flybilletter til New York, men hvad skal I se? Seværdigheder og oplevelser står i så lange køer på Manhattan, at I må prioritere benhårdt, når I planlægger jeres storbyferie i New York.

Er du førstegangsbesøgende, bør klassikere som Empire State Building, Central Park, Fifth Avenue, Museum of Modern Art og Ground Zero naturligvis være på programmet. Frihedsgudinden og Ellis Island er bestemt også et besøg værd, da de begge fortæller en særegen historie om New York og USA, men er tiden knap, så nyd i stedet det flotte syn af statuen og øen fra New Yorks sydspids ved Battery Park.

Har I omvendt fint med tid, så er det oplagt at tage en sejltur fra Manhattans sydspids, Battery Park, ud til Frihedsgudinden på Liberty Island og videre til Ellis Island – også kaldet ”tårernes ø”. Det var her den barske sortering af ca. 12 millioner indvandrere, der alle søgte lykken i Amerika, skete.

Se filmen

Rejseformer

Inspiration

Vis på kort

Manhattan - indbegrebet af New York

De 24 dollars, som den hollandske guvernør Peter Minuit omkring 1630 gav en lokal indianerstamme for Manhattan, er nok en af de bedst forrentede investeringer i historien.

Manhattan er med sine utallige skyskrabere indbegrebet af New York, og det er her du finder næsten alle de klassiske seværdigheder i byen. Her er et par smagsprøver på, hvad den aflange ø mellem Hudson River og East River har at byde på.

 

Central Park er elsket af newyorkerne

Byplanlæggerne i New York var fremsynede, da de i 1850’erne reserverede plads til et gigantisk grønt område på det nordlige Manhattan mellem 59. og 110. gade.

På det tidspunkt lå området stadig uden for byen, og parkprojektet fik en blandet modtagelse af newyorkerne. Det gjaldt ikke mindst landskabsarkitekterne Frederic Law Olmsted og Calvert Vauxs måde at gribe tinge an på ved at opbygge et ”vildt” landskab frem for en mere friseret park.

I dag elsker newyorkerne deres fire kilometer lange og 800 meter brede Central Park, og her kan du for alvor opleve mangfoldigheden i New York. Central Park er et fint udflugtsmål i dagtimerne, men hold dig til de store stier og veje efter mørkets frembrud.

 

Empire State Building - et ikon i New York

Med sine 381 meter – 443 meter hvis du tæller masten på toppen med – er Empire State Building et af de pejlemærker, du bare skal besøge, når du er i New York. New Yorks mest berømte skyskraber stod færdig i 1931 og var ved indvielsen verdens højeste bygning.

Du kan nyde udsigten over New York fra en udendørs platform på 86. etage eller fra en indendørs platform på 102. etage. Et sindrigt system af ekspreselevatorer kører dig op i højderne.

 

Brooklyn Bridge

Efter Frihedsgudinden og Empire State Building er Brooklyn Bridge om noget et ikon på New York. Broen stod færdig i 1883 og betragtes stadig som en af verdens smukkeste hængebroer. Brooklyn Bridge er 500 meter lang, og forbinder det sydlige Manhattan med Brooklyn-bydelen på den anden side af East River. 

Tag på en gåtur over broen, hvorfra du har en fantastisk udsigt over Manhattan, mens biltrafikken buldrer løs på etagen nede under gangbroen. Overvej eventuelt at tage turen over Brooklyn Bridge omkring solnedgang.

 

One World Observatory - New Yorks nye vartegn

Stå for foden af One World Trade Center, og du bliver imponeret. 541 meter eller 1776 fod, der er symbol på amerikas uafhængighed i 1776, tårner sig op mod himlen.

Går du inden for og tager turen op til One World Observatory, bliver det om muligt endnu bedre. Du bliver fra start budt på mageløse indtryk, hvor det nyeste inden for LED teknologi er taget i brug på en overbevisende måde.

 

9/11 Memorial - en stærk oplevelse

Efter 9/11 Memorial mindepark åbnede i 2011 er den blevet et af New Yorks mest besøgte områder. Mindeparken er en stærk oplevelse, hvor tårerne får frit løb fra både pårørende til de omkomne og andre besøgende, der mindes den skæbnesvangre dag. Du kan besøge 9/11 Memorial ganske gratis, hver dag mellem 7.30-21.00.

 

High line park

Nu kan du vælge at udforske byens mindre kendte sider. Hvad med fx en tur op i High Line Park, en halvanden kilometer aflang park, anlagt på en nedlagt godsjernbane, der i 2. sals højde giver helt nye vinkler på New Yorks skyline og Hudson River? Parken går gennem det pulserende Meatpacking District, der har udviklet sig fra et industrikvarter til et mode- og designcentrum i New York. Og når du er der, så glem ikke at finde din frokost på madmekkaet Chelsea Market.

 

Tag på sejltur med Staten Island-færgen

New York er en dyr by at opholde sig i, så det kan være en god ide at benytte sig af et par gratis glæder. Det kunne fx være en sejltur med Staten Island-færgen, som forbinder det sydligste Manhattan med øen Staten Island.

Den 10 kilometer lange tur tager cirka en halv time hver vej, og undervejs har du direkte udsigt til Frihedsgudinden og Ellis Island, hvor immigranterne tidligere ankom til, inden de blev lukket ind i det forjættede land. Har du tid, så gå i land og nyd den fredelige atmosfære på Staten Island. Det er en behagelig afveksling til det hektiske storbyliv på Manhattan i New York.

 

Outlet powershopping nord for New York

Drømmer du om et ægte slaraffenland af outlets? Hvis du er en inkarneret shopaholic eller bare ikke vil betale fuld pris inde i midtbyen, så bør du tage en dag ud af din rejsekalender til et besøg i Woodbury Common Premium Outlets. Dette sted bringer kort og godt outlet-shopping til nye højder.

Indkøbsmekkaet ligger en times bustur nord for Manhattan og består af 220 forretninger, der sælger alle de kendte mærker med op til 50% rabat i forhold til Midtown-priserne.

Woodbury Common er lavet som en lille landsby med lave træhuse omkring hyggelige pladser, og ligger omgivet af bjergtagende natur. Og varerne er forholdsvis nye og ligger pænt på hylderne.

Du kan få et kuponhæfte helt gratis, der giver dig ekstra rabat i udvalgte forretninger, ved at melde dig ind i Woodbury Commons VIP Club. Du downloader bare kuponhæftet fra Woodbury Commons hjemmeside og tager det med.

 

Kør videre fra New York

Lej en bil i New York og tag på eventyr i det østlige USA. Her er nogle af vores forslag til, hvad du kan gøre.

Nordvest til Niagara Falls

Der er cirka 630 kilometer fra New York City til Niagara Falls, og det er et spørgsmål om temperament, hvilken rute du vælger, da der ikke er nogen naturlig direkte vej op til de brølende vandfald ved den canadiske grænse.

Den mest oplagte rute går via motorvejene I-80, I-380, I-81 og I-90, hvor du zik-zakker dig vej gennem New Jersey, Pennsylvania og New York State. Har du tid, er der mulighed for at vælge en smukkere og langsommere tur op gennem området nord for New York, fx langs Hudson-floden eller op mod Catskill Mountains.

Nordpå fra New York til Boston og New England

Der er stor risiko for trafikpropper, når du begiver dig nordpå mod Boston fra New York. Flere af motorvejene nord og øst ud af New York har fået kælenavnene verdens længste parkeringspladser, og trafikken ud af New York er kaotisk.

Vi anbefaler, at du holder dig langt væk fra millionbyens motorveje i myldretiden, og i stedet kører nordpå midt på dagen eller om aftenen. Et fint alternativt til bilen er toget. Amtrak, det amerikanske svar på DSB, har masser af forbindelser til Boston fra New York – det er blot at hoppe på toget fra Penn Station, og så lade Amtrak stå for transporten til Boston. Det tager cirka tre en halv time med de hurtigste tog.

Kør sydpå fra New York til Philadelphia

Heller ikke vest- og sydover slipper du for tæt trafik på motorvejene. Især kan turen sydpå ad New Jersey Turnpike og Interstate 95 være en prøvelse. Det skyldes trafikken til de store millionbyer, der ligger som perler på en snor langs Interstate 95 sydover, fx. Philadelphia.

Igen er Amtracks intercitytog fra Penn Station i New York det bedste alternativ. En tur med Acela Express fra New York til Philadelphia tager lige omkring halvanden time.

Kontakt